Közeledik a Húsvét, a kalácskészítés „főszezonja”. Tanuljunk meg
kalácsot sütni. Kezdjük az egyszerűbb tésztával. Tudom, hogy a kalács egy
kicsit misztikus műfajnak tűnik, és ebben van egy cseppnyi igazság, mert sok
buktatót rejt a készítése. Tudom, hogy az egyik élelmiszergyártó óriás a
szárított élesztőjét a kalács képével reklámozza, de azért a kalács, az már egy
komoly műfaj. Aki szeretne mindjárt a keményebb dióval kezdeni, annak ajánlom a
Foszlós kalács receptünket. Ez még a blogolás kezdetéről (2008. február) származik,
és alapul szolgált az óta már sok-sok kalácsnak, illetve arról készült
bejegyzésnek.
De én egy kicsit könnyebb receptet ígértem. Ez a tejszínes Hokkaido kalács. Ez is készült már régebben, meg is lett örökítve 2009 januárjában. Azóta
változtatás nélkül készül, annyi hogy hol töltve, hol egy kicsit sósra
hangolva. A formázáshoz linkek a régi bejegyzésben.
Puha foszlós bele szinte könyörög egy kis vajért, lekvárért és egy
bögre kakaóért. Fontos itt is, az alapanyagoknak (kivéve az élesztőt) langyosnak,
szobahőmérsékletűnek kell lennie.
Hozzávalók:
40 dkg sima liszt
20 dkg rétes liszt
3 evőkanál cukor
3 dkg friss élesztő
2 dl tejszín (állati)
2 dl tej
1 tojás
1 teáskanál só
Kenéshez egy tojás sárgája
Oldjuk fel a cukrot a langyos tejben, morzsoljuk bele az élesztőt, és
hagyjuk érni pár percet. Szitáljuk össze a liszteket, és keverjük bele a sót.
Adjuk hozzá a kovászt, a tojást és a tejszínt is. Puha, rugalmas tésztát
dagasztunk belőle. Tegyük egy kelesztő tálba, és letakarva kelesszük 30-40
percet. Készítsünk elő egy szögletes formát, ehhez a tészta mennyiséghez ~28x12
cm-s kell.
Osszuk négy részre, és formázzunk a tésztából golyókat. A golyókat
egyenként nyújtsuk ki egy keskeny csíknak. A csíkokat tekerjük fel, és a
végével lefele helyezzük bele a sütőpapírral bélelt formába. Hagyjunk közt a
tészták között, úgy is össze fog kelni. Takarjuk le, és kelesszük langyos,
huzatmentes helyen 35-40 percet.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és tegyünk az aljába egy hőálló
edénybe forró vizet.
Kenjük meg a tésztát a tojás sárgájával, és tegyük a forró sütőbe.
Süssük 35-40 percet 180 fokon, de érdemes az első 10 perc után letakarni
alufóliával, mert magas a tészta, könnyen pirul a teteje.
Rácson hagyjuk kihűlni, és próbáljunk ellenállni, csak kihűlve
szeleteljük fel.
Jó
sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max
(Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése