2013. március 16., szombat

Tejszínes (Hokkaido) kalács


Közeledik a Húsvét, a kalácskészítés „főszezonja”. Tanuljunk meg kalácsot sütni. Kezdjük az egyszerűbb tésztával. Tudom, hogy a kalács egy kicsit misztikus műfajnak tűnik, és ebben van egy cseppnyi igazság, mert sok buktatót rejt a készítése. Tudom, hogy az egyik élelmiszergyártó óriás a szárított élesztőjét a kalács képével reklámozza, de azért a kalács, az már egy komoly műfaj. Aki szeretne mindjárt a keményebb dióval kezdeni, annak ajánlom a Foszlós kalács receptünket. Ez még a blogolás kezdetéről (2008. február) származik, és alapul szolgált az óta már sok-sok kalácsnak, illetve arról készült bejegyzésnek.  





De én egy kicsit könnyebb receptet ígértem. Ez a tejszínes Hokkaido kalács. Ez is készült már régebben, meg is lett örökítve 2009 januárjában. Azóta változtatás nélkül készül, annyi hogy hol töltve, hol egy kicsit sósra hangolva. A formázáshoz linkek a régi bejegyzésben.



Puha foszlós bele szinte könyörög egy kis vajért, lekvárért és egy bögre kakaóért. Fontos itt is, az alapanyagoknak (kivéve az élesztőt) langyosnak, szobahőmérsékletűnek kell lennie.     

Hozzávalók:

40 dkg sima liszt
20 dkg rétes liszt
3 evőkanál cukor
3 dkg friss élesztő
2 dl tejszín (állati)
2 dl tej
1 tojás
1 teáskanál só

Kenéshez egy tojás sárgája



Oldjuk fel a cukrot a langyos tejben, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk érni pár percet. Szitáljuk össze a liszteket, és keverjük bele a sót. Adjuk hozzá a kovászt, a tojást és a tejszínt is. Puha, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Tegyük egy kelesztő tálba, és letakarva kelesszük 30-40 percet. Készítsünk elő egy szögletes formát, ehhez a tészta mennyiséghez ~28x12 cm-s kell.
Osszuk négy részre, és formázzunk a tésztából golyókat. A golyókat egyenként nyújtsuk ki egy keskeny csíknak. A csíkokat tekerjük fel, és a végével lefele helyezzük bele a sütőpapírral bélelt formába. Hagyjunk közt a tészták között, úgy is össze fog kelni. Takarjuk le, és kelesszük langyos, huzatmentes helyen 35-40 percet.



Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és tegyünk az aljába egy hőálló edénybe forró vizet.
Kenjük meg a tésztát a tojás sárgájával, és tegyük a forró sütőbe. Süssük 35-40 percet 180 fokon, de érdemes az első 10 perc után letakarni alufóliával, mert magas a tészta, könnyen pirul a teteje.
Rácson hagyjuk kihűlni, és próbáljunk ellenállni, csak kihűlve szeleteljük fel.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)



Nincsenek megjegyzések: