2015. január 3., szombat

Bagett, dagasztás nélküli tésztából (DNK)

Kedvelem a DNK (Dagasztás Nélkül Készült) tésztákat. Sok recept készült, sok féle termékkel. Változatos volt az állaga, talán kicsit túl nedves. Aki szereti a mediterrán tésztákat, annak ez a tészta állag a fontos.
Itt ez a recept, ez a tészta megközelíti a normál tésztákat, viszont egyszerűbb az elkészítése. Sokszor lepróbált tészta, míg írom ezt a receptet, akkor is sül egy adag.



15 dkg fehér tönkölyliszt
35 dkg sima liszt BL-55
32 dkg, (3,2 dl) langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 csapott teáskanál só
1 csipet cukor




Keverjük el langyos vízben a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és egy erősebb spatulával, vagy fakanál nyelével keverjük össze.
Szitáljuk össze a liszteket, keverjük bele a sót. Keverjük bele a lisztes-sós keveréket az élesztős vízbe. Dolgozzuk jól össze, annyira, hogy minden lisztet vegyen fel. Takarjuk le, és tegyük félre pihenni 20 percre.
Borítsuk erősen lisztezett nyújtólapra, finoman lapítsuk ki a kezünkkel, majd hajtsuk össze. Lisztezzünk alá, és a tésztára is, takarjuk le, ismét 20 percet pihentessük.
Lapítsuk ki ismét, hajtsuk össze, takarjuk le, és megint pihentessük 20 percet (második hajtás).

Terítsük ki ismét, hajtsuk össze, letakarva, pihentessük újabb 20 percet (harmadik hajtás).


Vágjuk a pihentetett tésztát három egyforma részre. Lapítsuk ki, majd kezdjük el feltekerni, úgy, hogy minden hajtásnál a tenyerünkkel nyomkodjuk le a tésztát. Sodorjuk ki, és tegyük sütőpapírra, vagy bagett lemezre.

Formázáshoz segítség, 1,50 percnél látható, én is így csinálom


Melegítsük elő a sütőt 220-230 fokra, míg felmelegszik, takarjuk le a tésztát.
Vágjuk be egy éles késsel, kenjük meg a tetejét hideg vízzel. Tegyük a forró sütőbe, süssük 10 percet ezen a hőfokon, majd vegyük lejjebb 190 fokra, és süssük még 15 percet.


Jó sütögetést!

Max (Tanulj meg velem sütni!)

5 megjegyzés:

nöné írta...

Elkészítettem, egész jó lett elsőre :)

Unknown írta...

BL 80-aslisztből is lehet készíteni? Köszi a választ.

Max Gastro írta...

Üdvözlöm!
Őszintén, még nem próbáltam, és azt gondolom, ha ki akarja próbálni,tessék, én nem "pazarolnám" erre, itt a sima BL55-s is elég, csodás tésztát lehet készíteni így is

Rózsamama írta...

A videóban 24 óra pihentetést ir 3 Co
Fokon a keurásban 3x20 perc van.

Max Gastro írta...

A videó a formázáshoz ad segítséget, a tészta más technológia.