Kedvelem a DNK (Dagasztás Nélkül Készült) tésztákat. Sok recept
készült, sok féle termékkel. Változatos volt az állaga, talán kicsit túl
nedves. Aki szereti a mediterrán tésztákat, annak ez a tészta állag a fontos.
Itt ez a recept, ez a tészta megközelíti a normál tésztákat, viszont
egyszerűbb az elkészítése. Sokszor lepróbált tészta, míg írom ezt a receptet,
akkor is sül egy adag.
15 dkg fehér tönkölyliszt
35 dkg sima liszt BL-55
32 dkg, (3,2 dl) langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 csapott teáskanál só
1 csipet cukor
Keverjük el langyos vízben a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és
egy erősebb spatulával, vagy fakanál nyelével keverjük össze.
Szitáljuk össze a liszteket, keverjük bele a sót. Keverjük bele a lisztes-sós
keveréket az élesztős vízbe. Dolgozzuk jól össze, annyira, hogy minden lisztet
vegyen fel. Takarjuk le, és tegyük félre pihenni 20 percre.
Borítsuk erősen lisztezett nyújtólapra, finoman lapítsuk ki a kezünkkel,
majd hajtsuk össze. Lisztezzünk alá, és a tésztára is, takarjuk le, ismét 20
percet pihentessük.
Lapítsuk ki ismét, hajtsuk össze, takarjuk le, és megint pihentessük 20
percet (második hajtás).
Terítsük ki ismét, hajtsuk össze, letakarva, pihentessük újabb 20
percet (harmadik hajtás).
Vágjuk a pihentetett tésztát három egyforma részre. Lapítsuk ki, majd
kezdjük el feltekerni, úgy, hogy minden hajtásnál a tenyerünkkel nyomkodjuk le
a tésztát. Sodorjuk ki, és tegyük sütőpapírra, vagy bagett lemezre.
Formázáshoz segítség, 1,50 percnél látható, én is így csinálom
Melegítsük elő a sütőt 220-230 fokra, míg felmelegszik, takarjuk le a tésztát.
Formázáshoz segítség, 1,50 percnél látható, én is így csinálom
Melegítsük elő a sütőt 220-230 fokra, míg felmelegszik, takarjuk le a tésztát.
Vágjuk be egy éles késsel, kenjük meg a tetejét hideg vízzel. Tegyük a
forró sütőbe, süssük 10 percet ezen a hőfokon, majd vegyük lejjebb 190 fokra,
és süssük még 15 percet.
Jó sütögetést!
Max (Tanulj meg velem sütni!)
5 megjegyzés:
Elkészítettem, egész jó lett elsőre :)
BL 80-aslisztből is lehet készíteni? Köszi a választ.
Üdvözlöm!
Őszintén, még nem próbáltam, és azt gondolom, ha ki akarja próbálni,tessék, én nem "pazarolnám" erre, itt a sima BL55-s is elég, csodás tésztát lehet készíteni így is
A videóban 24 óra pihentetést ir 3 Co
Fokon a keurásban 3x20 perc van.
A videó a formázáshoz ad segítséget, a tészta más technológia.
Megjegyzés küldése