2014. december 31., szerda

Sörös rozskenyér (DNK tésztából)

DNK (Dagasztás Nélküli Kenyér), de a sörtől és a rozsliszttől kicsit sűrűbb, egyenletesebb a tésztája. Puha, nem vizes (ami sokakat visszatart a DNK tésztáktól), jó állagú a bélzete, tökéletes szendvics alap, jól kenhető. Készülhet barna sörrel és tönköly liszttel is.

2,5 dl sör
2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanálnyi só



Fotó és videó: Szeiler Stúdió

A langyos sörbe (érdemes előtt pár órát a konyhában, szobahőmérsékleten hagyni, pihenni), belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, hogy feloldódjon benne az élesztő. Keverjük össze a liszteket a sóval, és keverjük bele a sörös-élesztőbe. Dolgozzuk össze, nem kell simára, csak egyenletesen legyen összekeverve. Fedjük le, és langyos, huzatmentes helyre pihenni, 8-10 órára.
Melegítsük elő a sütőt 240-250 fokra, tegyük bele a formát is, amiben sütni akarunk. Vágjunk egy sütőpapírból csíkot, azzal könnyebb lesz a forró formába beletenni a tésztát.
Bőven lisztezett nyújtólapra borítjuk a tésztát, a tetejét is meghintjük, és lisztes kézzel, összehajtogatjuk, hasáb alakra. Ha tapadna a deszkához, vagy kezünkhöz, lisztezzünk bátran. A megformázott hasábot tegyük a sütőpapír csíkra, takarjuk le, és pihentessük 20-30 percet.
Vegyük ki a sütőből óvatosan a forró formát, tegyük bele a papírral a tésztát, tegyük vissza és süssük 35-40 percet.

Jó étvágyat hozzá!

A recepthez a lisztet a Biomag-Malom Kft. segített kiválasztani, köszönjük!
Fotó és videó: Szeiler Stúdió

3 megjegyzés:

Ecka írta...

Megsütöttem és nagyon finom lett. :)

Unknown írta...

Hello.
A sütési c" végig 240 c" vagy félidőbe visszább veszed 180 c" hogy ne égjen meg? Köszi a választ.

Max írta...

Igen, érdemes figyelni, és ha kell visszább venni a hőt.