2014. december 26., péntek

Gyümölcskenyér favágó módra

Hűvös, téli estékre, egy nagy bögre, forró zöld tea és beszélgetés mellé. A whiskytől a tészta szaftos lesz, és az ízében is megváltoztatja. Könnyű tészta, nem édes, jól illik egy délutáni beszélgetéshez.

Elkészítési idő: 65-70 perc





25 dkg (Biomag) fehér tönkölyliszt
2 tojás
2 teáskanálnyi sütőpor
17,5 dkg puha vaj
10-12 dkg cukor/nyírfacukor vagy eritrit (abból 7-8 dkg)
1 dl tejszín
2 evőkanál whisky
2 teáskanálnyi vaníliás cukor

21 dkg erdei gyümölcs keverék (lehet mirelit is)
3-4 evőkanál barnacukor
1 evőkanál whisky
1 evőkanál citromlé

vaj a forma kikenéséhez, és egy 8 cm széles sütőpapír csík (általában 35-40 cm hosszú a papír)




1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjünk ki egy 30 cm-s, hasáb (gyümölcskenyér) formát vajjal, és tegyük bele hosszában a méretre vágott sütőpapírt. A sütés után, ennek segítségével könnyedén ki tudjuk emelni a formából.
2. A barnacukrot keverjük ki a citromlével, az egy kanál whiskyvel és a gyümölcskeverékkel. Kis lángon melegítsük fel, míg a cukor elolvad, majd zárjuk el az energiát.
3. A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, a tejszínt, a vaníliás cukrot, a két kanál whiskyt, és fehéredésig keverjük.
4. A lisztet szitáljuk össze a sütőporral, és két-három részletben keverjük hozzá a tojásos-vajas keverékhez. 
5. A tészta felét tegyük a forma aljába, arra a gyümölcs harmadát lé nélkül, majd a maradék tésztát, arra a második adag gyümölcsöt lé nélkül.
6. Tegyük a forró sütőbe, és süssük 45-50 percet. Vegyük ki a sütőből a süteményt, kanállal terítsük el az utolsó adag gyümölcsöt a levével együtt. Hagyjuk a formában kihűlni és utána a papír segítségével emeljük ki.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A BIO tönköly lisztet a Biomag Malomtól kaptuk, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.


Nincsenek megjegyzések: