Hűvös, téli estékre, egy nagy bögre, forró zöld tea és beszélgetés
mellé. A whiskytől a tészta szaftos lesz, és az ízében is megváltoztatja.
Könnyű tészta, nem édes, jól illik egy délutáni beszélgetéshez.
Elkészítési idő: 65-70 perc
Fotó: Szeiler Stúdió
25 dkg (Biomag) fehér
tönkölyliszt
2 tojás
2 teáskanálnyi sütőpor
17,5 dkg puha vaj
10-12 dkg cukor/nyírfacukor vagy eritrit (abból 7-8 dkg)
1 dl tejszín
2 evőkanál whisky
2 teáskanálnyi vaníliás cukor
21 dkg erdei gyümölcs keverék (lehet mirelit is)
3-4 evőkanál barnacukor
1 evőkanál whisky
1 evőkanál citromlé
vaj a forma kikenéséhez, és egy 8 cm széles sütőpapír csík (általában
35-40 cm hosszú a papír)
Fotó: Szeiler Stúdió
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjünk ki egy 30 cm-s, hasáb
(gyümölcskenyér) formát vajjal, és tegyük bele hosszában a méretre vágott
sütőpapírt. A sütés után, ennek segítségével könnyedén ki tudjuk emelni a
formából.
2. A barnacukrot keverjük ki a citromlével, az egy kanál whiskyvel és a
gyümölcskeverékkel. Kis lángon melegítsük fel, míg a cukor elolvad, majd zárjuk
el az energiát.
3. A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, a
tejszínt, a vaníliás cukrot, a két kanál whiskyt, és fehéredésig keverjük.
4. A lisztet szitáljuk össze a sütőporral, és két-három részletben
keverjük hozzá a tojásos-vajas keverékhez.
5. A tészta felét tegyük a forma aljába, arra a gyümölcs harmadát lé
nélkül, majd a maradék tésztát, arra a második adag gyümölcsöt lé nélkül.
6. Tegyük a forró sütőbe, és süssük 45-50 percet. Vegyük ki a sütőből a
süteményt, kanállal terítsük el az utolsó adag gyümölcsöt a levével együtt.
Hagyjuk a formában kihűlni és utána a papír segítségével emeljük ki.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A BIO tönköly lisztet a Biomag
Malomtól kaptuk, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro
rejtvény magazinban jelent meg.
Fotó: Szeiler Stúdió
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése