Gyermekkorunk egyik kedvenc kiflije. Tapolcán a húsáruház mellett volt
egy kenyérbolt, ahol reggeliző volt kialakítva. Langyos kiflik és helyben
készített, langyos, habos kakaó, pöttyös porcelán bögréből. A felnőttek a kávét
kortyolgatták, amit a karos Casino kávégépen, frissen őrölt Omnia kávéból
főztek. A könyöklők alsó polcán a gyerekek markolták a kakaós bögrét, a
levegőben a kenyerek illata keveredett a frissen őrölt kávé, semmi mással össze
sem téveszthető illatával. Boldog gyermekkor.
Ez a kifli ihlette a következő receptet, bár nem sok mindenre emlékszem
a régi kifliről. Egyenes volt, külseje pöttyös a búzakorpától, és foszlós, puha
volt. Ilyet szerettem volna, és ilyen lett.
Elkészítési idő: 70-75 perc
Fotó: Szeiler Stúdió
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
20 dkg Biomag fehér
tönköly liszt
20 dkg Biomag Őszi
búzaliszt
4 evőkanál Biomag
tönkölybúzakorpa
2 teáskanálnyi só
Fotó: Szeiler Stúdió
1. A tejet langyosítsuk meg, keverjük bele a cukrot, és morzsoljuk bele
az élesztőt. Keverjük össze, és tegyük félre 15 percre, míg az élesztő felfut.
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
2. Keverjük össze a liszteket a korpával és a sóval. Adjuk hozzá az
élesztős tejet, és puha lágy tésztát gyúrjunk belőle.
3. Vegyük 12-16 egyforma darabra, és sodorjunk belőle kifliket. Tegyük
egy sütőlemezre, takarjuk le egy ruhával, és pihentessük 10-12 percet.
4. Spricceljük meg hideg vízzel, és tegyük a forró sütőbe. Süssük 22-25
perc alatt, szép pirosra.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A BIO liszteket és a korpát a Biomag
Malomtól kaptuk, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro
rejtvény magazinban jelenik meg.
Fotó: Szeiler Stúdió
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése