DNK (Dagasztás Nélküli Kenyér), de a sörtől és a rozsliszttől kicsit sűrűbb,
egyenletesebb a tésztája. Puha, nem vizes (ami sokakat visszatart a DNK
tésztáktól), jó állagú a bélzete, tökéletes szendvics alap, jól kenhető.
Készülhet barna sörrel és tönköly liszttel is.
2,5 dl sör
20 dkg BIO rozsliszt
10 dkg BIO Őszi búzaliszt
2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanálnyi só
Fotó és videó: Szeiler Stúdió
A langyos sörbe (érdemes előtt pár órát a konyhában, szobahőmérsékleten
hagyni, pihenni), belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, hogy feloldódjon
benne az élesztő. Keverjük össze a liszteket a sóval, és keverjük bele a
sörös-élesztőbe. Dolgozzuk össze, nem kell simára, csak egyenletesen legyen
összekeverve. Fedjük le, és langyos, huzatmentes helyre pihenni, 8-10 órára.
Melegítsük elő a sütőt 240-250 fokra, tegyük bele a formát is, amiben
sütni akarunk. Vágjunk egy sütőpapírból csíkot, azzal könnyebb lesz a forró
formába beletenni a tésztát.
Bőven lisztezett nyújtólapra borítjuk a tésztát, a tetejét is
meghintjük, és lisztes kézzel, összehajtogatjuk, hasáb alakra. Ha tapadna a deszkához,
vagy kezünkhöz, lisztezzünk bátran. A megformázott hasábot tegyük a sütőpapír
csíkra, takarjuk le, és pihentessük 20-30 percet.
Vegyük ki a sütőből óvatosan a forró formát, tegyük bele a papírral a
tésztát, tegyük vissza és süssük 35-40 percet.
Jó étvágyat hozzá!
Max (Tanulj meg velem
sütni!)
A recepthez a lisztet a Biomag-Malom
Kft. segített kiválasztani, köszönjük!
Fotó és videó: Szeiler
Stúdió
3 megjegyzés:
Megsütöttem és nagyon finom lett. :)
Hello.
A sütési c" végig 240 c" vagy félidőbe visszább veszed 180 c" hogy ne égjen meg? Köszi a választ.
Igen, érdemes figyelni, és ha kell visszább venni a hőt.
Megjegyzés küldése