2014. március 13., csütörtök

Gyors fűszeres csokoládétorta (10 perc alatt)

Gyors, egyszerű édesség. Kicsit érdemes játszani a hőfokkal, próbáltuk már 180 fokon (10 perc), és 210 fokon (itt elég volt a 8 perc), de az alacsonyabb hőfokon, kicsit tovább sütött volt a győztes.


Széle megsül, a közepe még egy kicsit remegős, de ne ijedjünk meg, nem nyers. Hasonló az oly nagy karriert befutott „mikrós-bögrés” süteményhez, bár szerintem inkább sült csokoládé pudingra hasonlít. 



A receptben vajat írtam, és ne is álljunk neki margarinnal, mert nem lesz jó. A margarin nagyon vizes, és megváltoztatja a tészta állagát és ízét.




Elkészítési idő:  15-20 perc


22 cm-s kapcsos tortaformához: 

20 dkg étcsokoládé (legalább 65%-s, vagy magasabb kakaótartalmú)
7 dkg vaj
4 egész tojás
7 dkg barna cukor
5 dkg liszt
1 evőkanálnyi rum
1 teáskanálnyi mézes fűszerkeverék
1 csipet (citromos) Só




1. A csokoládét gőz felett olvasszuk meg (vagy mikrohullámú sütőben, 500 W-n, pár pillanat alatt), majd keverjük hozzá a vajat. Dolgozzuk össze teljesen, keverjük bele a sót és a mézes fűszerkeveréket. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. A tojásokat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá az olvasztott vajas-csokoládéhoz, dolgozzuk össze, majd a lisztet is keverjük bele hasonlóképpen.
3. Béleljük ki a forma alját sütőpapírral, kanalazzuk rá a tésztát, simítsuk el, majd tegyük a forró sütőbe, 10 percre. Ha letelt az idő, bökjük meg egy tűvel a tésztát, ha a még egy kicsit ragad, akkor jó.
4. Hagyjuk a formában langyosra  hűlni, utána szeletelhetjük. 

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk :-) 

Max (Tanulj meg velem sütni!)
Inspiráció: Chef Viki csokitortája

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hmmmmmmmmmmmmm...

Nem mondanék nemet :-)))

Max Gastro írta...

Köszönet az inspirációért. Jó kis recept, fini desszert :)