Előjáték húsvétra. Nagyon szeretjük a mákos süteményeket, de érdekes
módon a bejgli nincs a kedvencek között. Talán azért, mert évek óta nem ettünk
egy igazán jó mákos bejglit. Ez a recept viszont tökéletesen pótolja. A tészta
állaga nagyon tetszik, és a töltelék is pont olyan, amilyet szeretünk. Így
tényleg jó szívvel ajánlom, és azt pedig kifejezetten javaslom, hogy tessék
húsvét előtt lepróbálni (akár többször is).
Elkészítési idő: 35-40 perc
28 dkg sima liszt
10 dkg vaj
1,5 dl (4 evőkanál) tejföl
1 tojás
1 mokkáskanálnyi sütőpor
1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
1 csipet só
15 dkg darált mák
5-6 evőkanál cukor
2-3 teáskanálnyi vaníliás cukor
1 felvert tojás
díszcukor és mák a szóráshoz
1.Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (légkeverés 160 fok). Keverjük össze
a lisztet a sóval, a szódabikarbónával és a sütőporral. A tejfölt keverjük el a
tojással. Tegyük egy késes aprító tartályába a lisztet, a vajat és a tojásos
tejfölt. Pár perc alatt, szakaszos működéssel, dolgozzuk össze puha, lágy
tésztának.
2. Nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg a felvert tojással (nem kell mind,
ezzel kenjük majd le a külsejét is), és hintsük meg a cukorral és a vaníliás
cukorral kevert mákkal. Tekerjük fel, vágjuk ketté, és tegyük sütőpapírral
bélelt sütőlemezre. Kenjük le a maradék tojással, hintsük meg díszítőcukorral,
és mákkal. Tegyük a forró sütőbe, és süssük 25-30 percet. Hagyjuk langyosra
hűlni a lemezen, és utána rácsra téve pihentessük.
Tipp&trükk: Készíthetjük zsírral vagy margarinnal is. A tésztát
kézzel is összemorzsolhatjuk, de gyors mozdulatokkal, hogy a zsiradék ne lágyuljon
meg.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban
jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése