2019. április 2., kedd

Bögrés mákos tekercs


Előjáték húsvétra. Nagyon szeretjük a mákos süteményeket, de érdekes módon a bejgli nincs a kedvencek között. Talán azért, mert évek óta nem ettünk egy igazán jó mákos bejglit. Ez a recept viszont tökéletesen pótolja. A tészta állaga nagyon tetszik, és a töltelék is pont olyan, amilyet szeretünk. Így tényleg jó szívvel ajánlom, és azt pedig kifejezetten javaslom, hogy tessék húsvét előtt lepróbálni (akár többször is).



Elkészítési idő: 35-40 perc

28 dkg sima liszt
10 dkg vaj
1,5 dl (4 evőkanál) tejföl
1 tojás
1 mokkáskanálnyi sütőpor
1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
1 csipet só

15 dkg darált mák
5-6 evőkanál cukor
2-3 teáskanálnyi vaníliás cukor
1 felvert tojás
díszcukor és mák a szóráshoz



1.Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (légkeverés 160 fok). Keverjük össze a lisztet a sóval, a szódabikarbónával és a sütőporral. A tejfölt keverjük el a tojással. Tegyük egy késes aprító tartályába a lisztet, a vajat és a tojásos tejfölt. Pár perc alatt, szakaszos működéssel, dolgozzuk össze puha, lágy tésztának.
2. Nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg a felvert tojással (nem kell mind, ezzel kenjük majd le a külsejét is), és hintsük meg a cukorral és a vaníliás cukorral kevert mákkal. Tekerjük fel, vágjuk ketté, és tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Kenjük le a maradék tojással, hintsük meg díszítőcukorral, és mákkal. Tegyük a forró sütőbe, és süssük 25-30 percet. Hagyjuk langyosra hűlni a lemezen, és utána rácsra téve pihentessük.

Tipp&trükk: Készíthetjük zsírral vagy margarinnal is. A tésztát kézzel is összemorzsolhatjuk, de gyors mozdulatokkal, hogy a zsiradék ne lágyuljon meg.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.


Nincsenek megjegyzések: