Keverős gyúrós sütemény, igazi kakaós íz orgia. Kicsit hosszúnak tűnhet
a sütési idő, de az alacsony hőfok miatt inkább szárításról beszélhetünk. Fontos
a jó minőségű kakaópor és a vaj (nem margarin, azzal nem készíthető el!), attól
lesz omlós, és ropogós a tészta. Tetszés szerint választhatunk az ízesítők közül,
ha kipróbáltuk az alaptésztát, érdemes például a kínai őt-fűszer keverékkel is
megpróbálni.
Kávézáshoz, olasz módra, belemártogatva, vagy egy bögre habos kakaó
mellé. Zárt dobozban, 5-6 hétig is eltárolhatjuk.
Elkészítési idő: 60-65 perc + a pihentetés (ebből munka 8-10 perc)
25 dkg liszt
17 dkg puha, sózatlan vaj (min. 82%-s zsírtartamú)
10 dkg (barna) cukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 teáskanálnyi vaníliás cukor
1 csipet só, tetejére kevés kristálycukor
1. Béleljünk ki egy 20x25 cm-s sütőedényt sütőpapírral. Keverjük
habosra a cukrot a vajjal. A lisztet dolgozzuk össze a sóval és a kakaóporral.
2. Keverjük a vajhoz a lisztet, és dolgozzuk össze. Kicsit morzsalékos
a tészta, de csak addig gyúrjuk, míg összeáll.
3. Terítsük a tésztát a sütőformába, és jól nyomkodjuk bele. Tegyük a
hűtőbe 1-2 órára.
4. Melegítsük elő a sütőt 155-160 fokra. Vegyük ki a tésztát, szórjuk
meg a tetejét cukorral, kicsit nyomkodjuk bele. Tegyük a tésztát a forró
sütőbe, és süssük 50-55 percet. Vegyük ki, hagyjuk a formában 10-15 percet,
majd a papír segítségével emeljük ki. Éles késsel vágjuk kockákra, majd rácsra
tesszük, és hagyjuk kihűlni. Zárt dobozban, 5-6 hétig is eltárolhatjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése