Hosszú teljes kiőrlésű búzás előtésztával, tönkölyliszttel és kenyérliszttel.
Az előtésztába beletettem az összes élesztőt, így mire a kenyérkészítéshez értünk,
kiadta az összes gázfejlesztő képességét, és gyengéden lazította a tésztát.
Kipróbáltuk a Salzburgi köves malmot
is, ezzel készítettük a teljes kiőrlésű búzalisztet.
Sütőkövön sült, kelesztő edényben kelesztve.
Elkészítési idő: 1 nap (ebből munka 15-20 perc)
Előtészta:
15 dkg tk búzaliszt
1,5 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
A langyos vízben feloldom az élesztőt, hozzá adom a lisztet, alaposan
összekeverem. Lefedve hűtőbe teszem 8-10 órára. Kiveszem a hűtőből a
konyhapultra, és ott hagyom 6-8 órára, utána dolgozom vele.
Az előtészta
15 dkg tönkölybúza liszt
35 dkg kenyérliszt BL80 (+ 2-3 evőkanálnyi)
3-3,2 dl langyos víz
2 teáskanálnyi só
Az előtésztát összedolgozom a vízzel. A liszteket összeszitálom,
belekeverem a sót. Rugalmas tésztát dagasztok, korrigálom közben, kellett is,
nedves volt a tészta, kellett hozzá tennem lisztet. Letakarom, és langyos,
huzatmentes helyen 70-80 percet kelesztem.
Gyengén lisztezett nyújtólapra borítom a tésztát, óvatosan átgyúrom,
kerek bucit formázok belőle, és egy liszttel meghintett tálba teszem (ez most
műanyag tálka volt). Letakarom, és langyos, huzatmentes helyen kelesztem 60-70
percet.
Előmelegítem a sütőt 220 fokra, a sütőkővel együtt. A megkelt tésztát
óvatosan egy sütőpapírra borítom, ami alá egy sütőlemezt tettem. Óvatosan a
sütőkőre csúsztatom a papírral együtt, és 20 percig ezen a hőfokon sütöm. Utána
csökkentem a hőfokot 190 fokra, és sütöm még 25-30 percet.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a lisztet és a magokat a Magaméri , a
Salzburgi malmot pedig a NaturProjekt
biztosította, köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése