2016. március 6., vasárnap

Tönkölyös cipó, tk búzás előtésztával

Hosszú teljes kiőrlésű búzás előtésztával, tönkölyliszttel és kenyérliszttel. Az előtésztába beletettem az összes élesztőt, így mire a kenyérkészítéshez értünk, kiadta az összes gázfejlesztő képességét, és gyengéden lazította a tésztát. Kipróbáltuk a Salzburgi köves malmot is, ezzel készítettük a teljes kiőrlésű búzalisztet.
Sütőkövön sült, kelesztő edényben kelesztve.


Elkészítési idő: 1 nap (ebből munka 15-20 perc)


Előtészta:

15 dkg tk búzaliszt
1,5 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő

A langyos vízben feloldom az élesztőt, hozzá adom a lisztet, alaposan összekeverem. Lefedve hűtőbe teszem 8-10 órára. Kiveszem a hűtőből a konyhapultra, és ott hagyom 6-8 órára, utána dolgozom vele.

Az előtészta
15 dkg tönkölybúza liszt
35 dkg kenyérliszt BL80 (+ 2-3 evőkanálnyi)
3-3,2 dl langyos víz

2 teáskanálnyi só


Az előtésztát összedolgozom a vízzel. A liszteket összeszitálom, belekeverem a sót. Rugalmas tésztát dagasztok, korrigálom közben, kellett is, nedves volt a tészta, kellett hozzá tennem lisztet. Letakarom, és langyos, huzatmentes helyen 70-80 percet kelesztem.

Gyengén lisztezett nyújtólapra borítom a tésztát, óvatosan átgyúrom, kerek bucit formázok belőle, és egy liszttel meghintett tálba teszem (ez most műanyag tálka volt). Letakarom, és langyos, huzatmentes helyen kelesztem 60-70 percet.
Előmelegítem a sütőt 220 fokra, a sütőkővel együtt. A megkelt tésztát óvatosan egy sütőpapírra borítom, ami alá egy sütőlemezt tettem. Óvatosan a sütőkőre csúsztatom a papírral együtt, és 20 percig ezen a hőfokon sütöm. Utána csökkentem a hőfokot 190 fokra, és sütöm még 25-30 percet.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recepthez a lisztet és a magokat a Magaméri  , a Salzburgi malmot pedig a NaturProjekt biztosította, köszönjük!

Nincsenek megjegyzések: