2015. szeptember 8., kedd

Édes omlós süti

Sütemény kávézáshoz, teázáshoz. Fedeles dobozban hosszabb időt is kibír (bár ezt nem hiszem). Az eredeti recept, ha jól emlékszem angolszász, én egy német cukrásztól kaptam a receptjét. Elmesélte, hogy a sütemény liszt kiváltható rizs és kukoricaliszt keverékére, ekkor glutén mentes édességünk lesz, de a sütőport egy kicsit növeljük. Ha vajat kiváltjuk kókuszzsírra, akkor pedig laktóz mentes lesz. Érdemes próbálgatni, nagyon jó állagú tészta, érződik, sokat elbír.

Elkészítési idő: 35 perc, ebből munka 5-8 perc




10 dkg süteményliszt
7,5 dkg puha vaj
5 dkg barnacukor
1 citrom és egy lime reszelt héja
2 csapott mokkáskanálnyi sütőpor
a tetejére 2-3 teáskanálnyi barnacukor




1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Béleljünk ki egy 10 x 20 cm-s hasábformát sütőpapírral.
2. Keverjük habosra a cukrot a vajjal, reszeljük bele a citromok héját.
3. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, és dolgozzuk össze a vajas-cukorral. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, és formázzunk belőle egy hengert.
4. Nyomkodjuk bele a formába, terítsük el, kicsit böködjük meg egy villával. Hintsük meg barnacukorral a tetejét, és tegyük a forró sütőbe. Süssük 25-30 percet.
5. Hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd vegyük ki a sütőpapír segítségével. Vágjuk fel háromszögekre, és úgy hagyjuk kihűlni. 

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

Nincsenek megjegyzések: