2013. május 5., vasárnap

Dagasztás nélküli, mediterrán kenyér olajbogyóval


Meg is érkezett a folytatása a Mediterrán kenyérnek. Írtam a receptnél, készíthetjük ízesített változatban is. El is készült (sőt az óta már többször is) az olajbogyós-szárított paradicsomos verzió is. Az olajbogyóhoz nem kell külön magyarázat, de a szárított paradicsomhoz írnék pár gondolatot. A paradicsom megvásárolható üveges változatban (igaz kissé magas áron), de elkészíthetjük mi magunk is. Nem aszalt paradicsomra gondolok, hanem egy lassan sült változatra. Olajban eltett, ízletes paradicsomok. Felhasználás előtt lecsepegtetem, de az olajat felfogom, mert a még langyos kenyér belemártogatva, isteni kísérő egy jéghideg rozé fröccshöz.  




Hozzávalók:
15 dkg rétes liszt
25 dkg rozsliszt
10 dkg sima liszt (Zsófi javaslatára, az olajbogyó miatt érdemes +5 dkg lisztel növelni a mennyiséget)
40 dkg (4 dl) langyos víz
7 g szárított vagy 2,5 dkg friss élesztő
2 csapott teáskanál só
2-2 evőkanál, durvára vágott, fekete és zöld olajbogyó
2-3 evőkanál sült paradicsom, akkora darabokra vágva, mint az olajbogyó




Az élesztőt összekeverem a langyos vízzel. A lisztet átszitálom és belekeverem a sót. Összekeverem az élesztős vízzel, és lazán összekeverem, majd hozzáadom a bogyókat és a paradicsomot. Lazán összekeverem, arra ügyelve, hogy nem maradjanak egyben a bogyó és paradicsom darabok. Lefedem, és tegyük huzatmentes, langyos helyre pihenni teszem, 10-12 órára. 




A sütőt előmelegítem 250 fokra, és bele teszek egy nagyobb tepsit. A nyújtólapot meghintem liszttel, és arra kiborítom a megkelt tésztát. Eligazgatom és meghintem a tészta tetejét is liszttel, majd határozott mozdulatokkal összehajtom, és két darabra vágom. A darabokat megformázom. Két kisebb darab sütőpapírt, meghintek liszttel, és arra teszek egy tésztát. A papír azért kell, mert azzal könnyebb a forró tepsire átrakni. Letakarom egy ruhával és pihentetem, míg a sütő felmelegszik, úgy 35-40 perc alatt.
Kiveszem a forró tepsit, rárakom a tésztákat a papírral együtt, és beteszem a sütőbe, 30-35 perc alatt megsütöm. Sütés után rácsra teszem kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)

Inspiráció: Steve

5 megjegyzés:

zsófi írta...

Szia Max!

Biztos, hogy megfelelő a folyadék mennyisége a receptben?
Sajnos most jövök a pékségből, mert ehetetlen lett az eredmény, a kenyér belseje ragadt a nedvességtől.

Köszi
Zsófi

Max Gastro írta...

Kedves Zsófi!

A mennyiség biztos, mert többször kipróbált, állandó receptet osztottam meg. Az hogy a közepe ragadt, az lehet hogy a sütés kevés volt neki, vagy a bogyók lehúzták a tésztát, nagyon nedvesek voltak. Próbálni kell, ez sokban függ a liszttől, a páratartalomtól és a hőfoktól is.

zsófi írta...

Szia Max!

Közben megnéztem egy másik receptedet is (DNK) illetve több DNK receptet, és ebben csak 45 dkg lisztet írsz, holott 4 dl vízhez minden recept 50 dkg lisztet ír. Ráadásul ebben az olajbogyó valóban plusz nedvesítő adalékanyag 8amúgy jól lecsöpögtettem, nem az volt a gond).

Zsófi

Max Gastro írta...

Kedves Zsófi, teljesen igazad van. A recept kipróbált, de a szerkesztés sajnos hibás, így lett a 10 dkg helyett csak 5 dkg a sima liszt. Már javítom is, elnézésedet kérem, és remélem kipróbálod módosított recepttel is. Köszönöm az észrevételt!

zsofi írta...

Persze hogy! Köszi a javítást! Puszi, Zsófi