Rusztikus, könnyen elkészíthető tészta, tetszés szerinti ízesítéssel. Tehetünk bele szárított paradicsomot, olajbogyót vagy zöldfűszereket. Annyi, hogy előre kell gondolkozni, mert a tészta éréséhez 8-10-12 óra kell.
Hozzávalók:
15 dkg rétes liszt
15 dkg rozsliszt
20 dkg sima liszt
40 dkg (4 dl) langyos víz
7 g szárított vagy 2,5 dkg friss élesztő
2 csapott teáskanál só
Az élesztőt összekeverem a langyos vízzel. A lisztet átszitálom és belekeverem
a sót. Összekeverem az élesztős vízzel, és lazán összekeverem. Nem kell nagyon
kidolgozni, csak annyira, hogy ne látszódjanak benne lisztcsomók. Fedjük le, és
tegyük huzatmentes, langyos helyre pihenni 10-12 órára.
A sütőt előmelegítem 250 fokra, és bele készítek két hasáb alakú fémformát.
A nyújtólapot meghintem liszttel, és arra kiborítom a megkelt tésztát. Ha kell,
akkor egy szilikon spatulával rásegítek. Meghintem a tészta tetejét is
liszttel, majd határozott mozdulatokkal összehajtom, és két darabra vágom. A
darabokat kiigazgatom, és egy kicsit megformázom. Vágok két kisebb darab
sütőpapírt, azokat meghintem liszttel, és arra teszek egy tésztát. A papír
azért kell, mert azzal könnyebb a forró formába belehelyezni. Letakarom egy
ruhával és pihentetem, míg a sütő felmelegszik, ez 35-40 perc nálam.
Kiveszem a forró fémformát, belehelyezem a papírral együtt, és beteszem
a sütőbe, 30-35 perc alatt megsütöm. Sütés után rácsra teszem kihűlni, és
közben elkészítem a következő tésztát, mert langyosan, vajjal hamar elfogy.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
9 megjegyzés:
Nagyon szuper recept! Kipróbáltam, tökéletesre sikerült a kenyér. Mindenkinek ajánlom, aki kenyeret szeretne sütni otthon!
Ja - és szuperegyszerű. Tényleg pár perc munka az egész. :)
Köszi, igyekszünk egyszerű recepteket készíteni.
Az extra hozzávalókat mikor (és hogyan) teszed hozzá?
Az első fázisban teszem bele, de mindenképpen olyat, ami nem tud megerjedni az érés folyamán.
Az olajbogyóból is csak szárított mehet bele, vagy esetleg felvagdalva mehet kapásból az üvegből? Vagy ha nem, akkor előzőleg, ha alacsony hőfokon kb megszárítom sütőben fél órát akkor úgy jó lenne? (nem találtam nagyobb boltokban szárított paradicsomot sem..) Köszönöm a választ!
Üdv! Alaposan lecsepegtettett, friss bogyóval csinálom.
Nagyon jól néz ki ez a kenyér. Gratulálok hozzá. :) Amint tudom, kipróbálom én is.
Kedves Max!
Fantasztikusan néz ki a kenyér! Teljes kiörlésű lisztből milyen arányokkal készíthető el?
Én 30-35-40%-nál több TK lisztet nem tennék, mert nagyon sűrű lesz a tészta. A folyadékot is növelni kell.
Megjegyzés küldése