2013. április 3., szerda

A Nagyi sonkás tésztája


Most egy kicsit eltérünk a Tanulj meg Sütni célkitűzésétől, bár igazából ez is sütés. Maradékhasznosítás a húsvét jegyében, a család egyik kedvenc sonkás étele. Szerepelt ez a recept már a Max konyháján, de most újratöltve közzéteszem itt is.
Gyúrt tészta, sonkával és tejföllel összesütve, egy laktató egytálételnek. Régi családi recept, amit mostanában sokszor készítünk, de húsvét után igazi maradék hasznosítós étel, gyakran készült. Gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük.

Házi, gyúrt tészta helyett használhatunk lebbencs tésztát, vagy lasagne tésztát. Készülhet sonkából, csülökhúsból, de bacon kockákból is nagyon finom.




Hozzávalók:

-          50 dkg tészta
-          40-50 dkg füstölt, főtt sonka
-          2-3 db zsemle vagy szikkadt fehér kenyér
-          4,5-5 dl tejföl
-          3-4 ek olaj



 A tészta főzéséhez egy nagy fazékban forraljunk vizet. A sonkát és a zsemlét kockázzuk fel apróra. A tejfölt keverjük ki az olajjal. Kenjünk ki egy sütőedényt olajjal. A tészta harmadát főzzük ki, kevés sót és olajat tegyünk a vízbe.

Igazgassuk el a leszűrt, kifőtt tésztát az edény aljában, úgy hogy az oldalára is jusson. Tegyük bele közbe a vízbe a második adag tésztát is főni. Terítsünk el bőségesen a kockázott húsból, közé pedig tegyünk zsemle kockát. Az olajos tejfölből tegyünk kis halmokat a sonkára, Majd erre terítsünk tésztát. Főzzük ki a harmadik adag tésztát is, közben készítsük el a második sonka réteget is, ahogy az elsőt. Fedjük be a maradék kifőtt tésztával, és kenjünk el a tetején bőségesen tejfölt. Előmelegített sütőben, 175 C-on, süssük szép ropogósra, úgy 25-30 perc alatt.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)





Nincsenek megjegyzések: