2013. április 1., hétfő

Alföldi sós-túrós pite


Sós, túrós pite, gyúrt omlós tésztával. Az alföldön (Hódmezővásárhely, Makó és környékén) sütik ezt a hagyományos süteményt. Készítik kaporral is, vagy édesen, de az igazán gyakori a sós, ami a fiatalság körében nem aratott nagy sikert. Ajánlom borozgatós beszélgetéshez, jól illik hozzá a száraz, gyümölcsös fehérbor.
Készíthetjük a tésztát vajjal, margarinnal (sic), de az igazán jó állagú tésztát zsírral érjük el. Ez sertészsírral készült, de érdemes kipróbálni kacsa vagy libazsírral is.

Elkészítési idő: 70 perc + a pihentetés






Hozzávalók:

Tészta:
60 dkg liszt
30 dkg sertészsír
2 teáskanálnyi só
1 teáskanálnyi cukor
1-2 dl hideg víz

Töltelék:
50 dkg túró
2-3 tojás
45 dkg tejföl
2 teáskanálnyi só





A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral, morzsoljuk bele a zsírt. Kevés víz hozzáadásával, gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle egy omlós tésztát. Formázzunk belőle egy gombócot, csomagoljuk háztartási fóliába, és tegyük a hűtőbe 10-15 percre.

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét keverjük ki egy kanál sóval egy kicsit, majd adjuk hozzá a túrót.. A sárgájához adjuk hozzá a másik kanál sót, keverjük össze, majd dolgozzuk össze a tejföllel. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vegyük elő a tésztát, és egy nagyobb tepsit (ehhez a tészta mennyiséghez használhatunk egy 30 x 40 cm tepsit). Nyújtsuk ki a tésztát egy kicsit nagyobbra, mint a tepsi, óvatosan terítsük bele. Kicsi peremet készítsünk a tésztából. Terítsük el rajta a túrót, arra pedig kenjük rá a tojásos tejfölt. Tegyük a forró sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük szép pirosra. 

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

6 megjegyzés:

Piroska írta...

Nagyon guszta ez a pite, megkóstolnám!!!! Nemcsak az Alföldön ismerik és szeretik ezt a sós túróst. Mi is itt a Bükkben szoktuk ezt készíteni. De legjobban a nagymamám csinálta, még mindig emlékszem az ízére! Ő még "kompéros"-nak hívta.

Max Gastro írta...

Köszönöm! Nyilván ismert az ország más vidékein is, most tudjuk, hogy a Bükkben is.

a Marta írta...

Másnak részletkérdésnek tűnhet, de mi, vásárhelyiek nem pite, hanem lepény néven ismerjük, szeretjük, és ahol kapható, ott is így árulják.
Nagyon finom!

Pap Sándor Optika - Budapest, Ostrom utca írta...

Köszönöm a receptet! Elkészítettem, és pont olyan finom lett, mint ahogyan drága nagymamámék sütötték. A fiatalok is szívesen fogyasztják.
Nagyon jó recept.

Unknown írta...

Most lett kész!Ìze isteni,pontos recept betartàsa szerint állaga megfelelő!
Köszönjük a teceptet!

Névtelen írta...

Mi nagyon szeretjük Hódmezővásárhelyen. Apukám most hozza a 1 kg túrót, hogy ezt süssem meg Húsvétra.