Sós, túrós pite, gyúrt omlós tésztával. Az alföldön (Hódmezővásárhely, Makó és környékén) sütik ezt a hagyományos süteményt. Készítik kaporral
is, vagy édesen, de az igazán gyakori a sós, ami a fiatalság körében nem aratott nagy sikert. Ajánlom borozgatós beszélgetéshez, jól illik hozzá a száraz, gyümölcsös fehérbor.
Készíthetjük a tésztát vajjal, margarinnal (sic), de az igazán jó állagú tésztát zsírral érjük el. Ez sertészsírral készült, de érdemes kipróbálni kacsa vagy libazsírral is.
Elkészítési idő: 70 perc + a pihentetés
Hozzávalók:
Tészta:
60 dkg liszt
30 dkg sertészsír
2 teáskanálnyi só
1 teáskanálnyi cukor
1-2 dl hideg víz
Töltelék:
50 dkg túró
2-3 tojás
45 dkg tejföl
2 teáskanálnyi só
A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral, morzsoljuk bele a
zsírt. Kevés víz hozzáadásával, gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle egy omlós tésztát.
Formázzunk belőle egy gombócot, csomagoljuk háztartási fóliába, és tegyük a
hűtőbe 10-15 percre.
Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét keverjük ki egy kanál sóval egy kicsit, majd adjuk hozzá a túrót.. A sárgájához adjuk hozzá a másik kanál sót, keverjük össze, majd
dolgozzuk össze a tejföllel. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vegyük elő a tésztát, és egy nagyobb tepsit (ehhez a tészta
mennyiséghez használhatunk egy 30 x 40 cm tepsit). Nyújtsuk ki a tésztát egy
kicsit nagyobbra, mint a tepsi, óvatosan terítsük bele. Kicsi peremet
készítsünk a tésztából. Terítsük el rajta a túrót, arra pedig kenjük rá a
tojásos tejfölt. Tegyük a forró sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük szép
pirosra.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
6 megjegyzés:
Nagyon guszta ez a pite, megkóstolnám!!!! Nemcsak az Alföldön ismerik és szeretik ezt a sós túróst. Mi is itt a Bükkben szoktuk ezt készíteni. De legjobban a nagymamám csinálta, még mindig emlékszem az ízére! Ő még "kompéros"-nak hívta.
Köszönöm! Nyilván ismert az ország más vidékein is, most tudjuk, hogy a Bükkben is.
Másnak részletkérdésnek tűnhet, de mi, vásárhelyiek nem pite, hanem lepény néven ismerjük, szeretjük, és ahol kapható, ott is így árulják.
Nagyon finom!
Köszönöm a receptet! Elkészítettem, és pont olyan finom lett, mint ahogyan drága nagymamámék sütötték. A fiatalok is szívesen fogyasztják.
Nagyon jó recept.
Most lett kész!Ìze isteni,pontos recept betartàsa szerint állaga megfelelő!
Köszönjük a teceptet!
Mi nagyon szeretjük Hódmezővásárhelyen. Apukám most hozza a 1 kg túrót, hogy ezt süssem meg Húsvétra.
Megjegyzés küldése