Meg is érkezett a folytatása a Mediterrán
kenyérnek. Írtam a receptnél, készíthetjük ízesített változatban is. El is
készült (sőt az óta már többször is) az olajbogyós-szárított paradicsomos
verzió is. Az olajbogyóhoz nem kell külön magyarázat, de a szárított paradicsomhoz
írnék pár gondolatot. A paradicsom megvásárolható üveges változatban (igaz
kissé magas áron), de elkészíthetjük mi magunk is. Nem aszalt paradicsomra
gondolok, hanem egy lassan
sült változatra. Olajban eltett, ízletes paradicsomok. Felhasználás előtt
lecsepegtetem, de az olajat felfogom, mert a még langyos kenyér belemártogatva,
isteni kísérő egy jéghideg rozé fröccshöz.
Hozzávalók:
15 dkg rétes liszt
25 dkg rozsliszt
10 dkg sima liszt (Zsófi javaslatára, az olajbogyó miatt érdemes +5 dkg lisztel növelni a mennyiséget)
40 dkg (4 dl) langyos víz
7 g szárított vagy 2,5 dkg friss élesztő
2 csapott teáskanál só
2-2 evőkanál, durvára vágott, fekete és zöld olajbogyó
2-3 evőkanál sült paradicsom, akkora darabokra vágva, mint az olajbogyó
Az élesztőt összekeverem a langyos vízzel. A lisztet átszitálom és
belekeverem a sót. Összekeverem az élesztős vízzel, és lazán összekeverem, majd
hozzáadom a bogyókat és a paradicsomot. Lazán összekeverem, arra ügyelve, hogy
nem maradjanak egyben a bogyó és paradicsom darabok. Lefedem, és tegyük
huzatmentes, langyos helyre pihenni teszem, 10-12 órára.
A sütőt előmelegítem 250 fokra, és bele teszek egy nagyobb tepsit. A
nyújtólapot meghintem liszttel, és arra kiborítom a megkelt tésztát. Eligazgatom
és meghintem a tészta tetejét is liszttel, majd határozott mozdulatokkal
összehajtom, és két darabra vágom. A darabokat megformázom. Két kisebb darab
sütőpapírt, meghintek liszttel, és arra teszek egy tésztát. A papír azért kell,
mert azzal könnyebb a forró tepsire átrakni. Letakarom egy ruhával és
pihentetem, míg a sütő felmelegszik, úgy 35-40 perc alatt.
Kiveszem a forró tepsit, rárakom a tésztákat a papírral együtt, és
beteszem a sütőbe, 30-35 perc alatt megsütöm. Sütés után rácsra teszem kihűlni.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Inspiráció: Steve
5 megjegyzés:
Szia Max!
Biztos, hogy megfelelő a folyadék mennyisége a receptben?
Sajnos most jövök a pékségből, mert ehetetlen lett az eredmény, a kenyér belseje ragadt a nedvességtől.
Köszi
Zsófi
Kedves Zsófi!
A mennyiség biztos, mert többször kipróbált, állandó receptet osztottam meg. Az hogy a közepe ragadt, az lehet hogy a sütés kevés volt neki, vagy a bogyók lehúzták a tésztát, nagyon nedvesek voltak. Próbálni kell, ez sokban függ a liszttől, a páratartalomtól és a hőfoktól is.
Szia Max!
Közben megnéztem egy másik receptedet is (DNK) illetve több DNK receptet, és ebben csak 45 dkg lisztet írsz, holott 4 dl vízhez minden recept 50 dkg lisztet ír. Ráadásul ebben az olajbogyó valóban plusz nedvesítő adalékanyag 8amúgy jól lecsöpögtettem, nem az volt a gond).
Zsófi
Kedves Zsófi, teljesen igazad van. A recept kipróbált, de a szerkesztés sajnos hibás, így lett a 10 dkg helyett csak 5 dkg a sima liszt. Már javítom is, elnézésedet kérem, és remélem kipróbálod módosított recepttel is. Köszönöm az észrevételt!
Persze hogy! Köszi a javítást! Puszi, Zsófi
Megjegyzés küldése