2013. május 23., csütörtök

Tönkölybúzás, kovászolt kenyér

Ismét egy rövid kovászolású kenyér, ami egy kis változtatáson esett át. Nemrég találkoztam egy pékkel, aki bemutatókat tart, megismertetve a pékeket az újdonságokkal. Szóba került a házi kenyérsütés, és a kovászolt, rozsos és egyéb gabonából készült kenyerek. Azt a tanácsot kaptam, növeljem a kovászolási időt a 8-12 óráról legalább 20-22 órára, és azzal az érett tésztával készüljön a kenyér. Készítettem egy tönkölybúzás kovászt, és azt pihentettem 24 órát, majd abból dagasztottam egy adag tésztát.




Kovász:

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
20 dkg langyos víz
5 g friss élesztő

Az élesztőt elmorzsolom a langyos vízben, majd hozzá keverem a lisztet. Összedolgozom, majd letakarva, félre teszem pihenni egy egész napra. Másnap bedagasztom a tésztát.



Tészta:

Az előre elkészített kovász
15 dkg rétesliszt
20 dkg sima liszt
15 dkg langyos víz
1 dkg friss élesztő
2 teáskanálnyi só

Az élesztőt belemorzsolom a langyos vízbe. Közben átszitálom a lisztet, hozzákeverem a sót. A feloldott élesztőt, és a kovászt összekeverem a liszttel, és puha, rugalmas tésztát dagasztok.
Lefedem, és langyos helyen 50-60 percig kelesztem. A megkelt tésztát alaposan átgyúrom, megformázom, és egy sütőpapírral bélelt jénai tálba helyezem. Lefedem, és langyos helyen ismét 50-60 percet kelesztem. Közben a sütőt előmelegítem 250 fokra.



A megkelt tészta tetejét bevágom, megspriccelem hideg vízzel, majd ráteszem a tetőt, és a forró sütőbe rakom. Lefedve sütöm 45 percet, majd kiveszem, a tetőt leveszem, a tésztát megspriccelem, és visszateszem, tető nélkül 15 percre.
A megsült kenyeret kiveszem, megspriccelem hideg vízzel, rácsra teszem, és azon hagyom kihűlni. Ha ruhába csavarva teszem el, másnap is ropogós a héja.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk J

Max (Tanulj meg velem sütni!)

2 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Én hetente 1-2 alkalommal sütök kenyeret, és mindig teszek bele krumplit is. A kovászomat tavaly ősszel kezdtem el, azóta etetgetem.
A főtt, áttört krumplival, kis liszttel és egy csipet élesztővel felszaporítom a kovászt, 4-5-akár 8 órán keresztül is, amíg összeesik, és utána dagasztom. Anyám is így sütött kenyeret gyerekkoromban, az ő kenyerei a példa számomra. Elég jól utolértem :)
5 napot kibír száradás nélkül, addigra el is fogy.

Max Gastro írta...

Nekem az etetős kovász nem igazán vált be, ezek a 12-24 órás kovászok viszont igen, ebből annyit készítek, amennyi a tésztához kell.