Kovász:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
20 dkg langyos víz
Az élesztőt elmorzsolom a langyos vízben, majd hozzá keverem
a lisztet. Összedolgozom, majd letakarva, félre teszem pihenni egy egész napra.
Másnap bedagasztom a tésztát.
Tészta:
Az előre elkészített kovász
15 dkg rétesliszt
20 dkg sima liszt
15 dkg langyos víz
1 dkg friss élesztő
2 teáskanálnyi só
Az élesztőt belemorzsolom a langyos vízbe. Közben átszitálom
a lisztet, hozzákeverem a sót. A feloldott élesztőt, és a kovászt összekeverem
a liszttel, és puha, rugalmas tésztát dagasztok.
Lefedem, és langyos helyen 50-60 percig kelesztem. A megkelt
tésztát alaposan átgyúrom, megformázom, és egy sütőpapírral bélelt jénai tálba
helyezem. Lefedem, és langyos helyen ismét 50-60 percet kelesztem. Közben a
sütőt előmelegítem 250 fokra.
A megkelt tészta tetejét bevágom, megspriccelem hideg
vízzel, majd ráteszem a tetőt, és a forró sütőbe rakom. Lefedve sütöm 45
percet, majd kiveszem, a tetőt leveszem, a tésztát megspriccelem, és visszateszem,
tető nélkül 15 percre.
A megsült kenyeret kiveszem, megspriccelem hideg vízzel,
rácsra teszem, és azon hagyom kihűlni. Ha ruhába csavarva teszem el, másnap is
ropogós a héja.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk J
Max (Tanulj meg velem sütni!)
2 megjegyzés:
Én hetente 1-2 alkalommal sütök kenyeret, és mindig teszek bele krumplit is. A kovászomat tavaly ősszel kezdtem el, azóta etetgetem.
A főtt, áttört krumplival, kis liszttel és egy csipet élesztővel felszaporítom a kovászt, 4-5-akár 8 órán keresztül is, amíg összeesik, és utána dagasztom. Anyám is így sütött kenyeret gyerekkoromban, az ő kenyerei a példa számomra. Elég jól utolértem :)
5 napot kibír száradás nélkül, addigra el is fogy.
Nekem az etetős kovász nem igazán vált be, ezek a 12-24 órás kovászok viszont igen, ebből annyit készítek, amennyi a tésztához kell.
Megjegyzés küldése