Kelt lepény, tetején ropogós cukros-mandulás réteggel.
Egyszerűen elkészíthető finomság, készülhet tízóraira, uzsonnára, vagy
reggelire, egy bögre kakaóval. Érdemes a vajat és a tojást előbb kikészíteni,
hogy szoba-hőmérsékletű legyen. Én már este kikészítettem, így a vaj kellemesen
puha lett, jól bele tudtam dolgozni a tésztába.
Hozzávalók, egy 30 x 40 centis tepsihez:
18 dkg tej (kicsit kevesebb, mint 2 dl )
2,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
5 dkg vaj
15 dkg rétes liszt
25 dkg sima liszt
1 tojás
1 teáskanálnyi vanília kivonat (vagy egy tasak vaníliás
cukor)
1 csipet só
A lepény tetejére:
5 dkg vaj
2-3 evőkanál barna cukor
2-3 evőkanál szeletelt mandula
A tejet langyosítsuk meg, oldjunk fel benne két csipet
cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, keverjük össze, takarjuk le, és tegyük
félre 10-12 percre, hogy az élesztő egy kicsit beinduljon.
A tojást keverjük el a cukorral és a vanília kivonattal, egy
kicsit habosítsuk fel. A lágy vajat morzsoljuk el a lisztekkel egy keverő
tálba, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt (ezt hívjuk gyors-kovásznak), dolgozzuk
össze, majd adjuk hozzá a tojásos cukrot és a sót. Dagasszunk lágy puha tésztát
belőle, majd takarjuk le, és langyos helyen kelesszük 40-50 percet.
A megkelt tésztát gyúrjuk át alaposan, majd enyhén
lisztezett nyújtólapon, nyújtsuk ki vékonyra. A szögletes nyújtáshoz itt
találtok képes segítséget. A kinyújtott tésztát tegyük sütőpapírra, azt pedig
egy tepsibe.
Böködjük meg az ujjunk hegyével, majd minden lyukba tegyünk
egy csipetnyi puha vajat. Takarjuk le, és tegyük félre 15-20 percre pihenni,
addig melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra.
A tésztát hintsük meg a barna cukorral, és a szeletelt
mandulával, és tegyük a forró sütőbe. A sütő közepén süssük 30-35 percet, de ha
nagyon pirulna a mandula a tetején, akkor vegyük lejjebb a hőfokot, és takarjuk
le alufóliával.
Ha megsült, pár percet hagyjuk a tepsiben pihenni, majd
tegyük rácsra, és azon hagyjuk teljesen kihűlni.
A mandulát kicserélhetjük dióra vagy mogyoróra is, a határok
nagyon szélesek.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk J
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése