A múlt héten Reziben voltam, a betakarító napon sütöttünk kenyeret. A
tüskeszentpéteri malomból hozták a búzát, azt őröltük meg frissen, és abból
készült a dagasztás nélküli kenyér. Fatüzelésű kemencében sütöttük meg. A
lisztből kaptam, így itthon is ki tudtam próbálni. Elő tésztával készítettem, 8
órát hűtőben érleltem, majd 8 órát szobahőmérsékleten. A frissen őrölt liszt
kiváltható teljes kiőrlésű lisztre.
Laktató, tartalmas tésztát készítettem, tetszett az állaga.
Elő tészta:
15 dkg frissen őrölt búzaliszt (lehet teljes kiőrlésű)
1,5 dl víz
1 g friss élesztő
Hideg vízben feloldom az élesztőt, majd hozzá keverem a lisztet.
Összedolgozom, jól záródó edénybe teszem, hideg helyre 7-8 órára. Reggel
kiveszem, és a konyhában hagyom újabb 7-8 órára.
Tészta:
1 adag elő tészta
25 dkg frissen őrölt búzaliszt (vagy teljes kiőrlésű liszt)
10 dkg kenyérliszt (BL80)
20 dkg sima liszt (BL55)
3 dl víz
2 dkg friss élesztő
2 teáskanálnyi só
Az elő tésztát összekeverem a langyos vízzel, és az élesztővel. A
liszteket összeszitálom, elkeverem a sóval. Kézzel összedagasztom a tésztát,
lefedve hagyom pihenni 30-40 percet. Átgyúrom újra, és megformázom kerek alakúra.
Lefedve újabb 30-40 perc pihenés. Közben elő melegítem a sütőt 240 fokra, a
pizza sütő követ a középső rácsra teszem.
A tésztát egy sütőpapírra teszem, meghintem liszttel, bevágom, és a
forró pizza kőre helyezem, óvatosan a sütőbe. Kevés hideg vízzel bespriccelem,
és sütöm 40 percet. Megspriccelem hideg vízzel, és még 5-8 percet sütöm.
Kiveszem, rácsra teszem, és hagyom kihűlni.
Jó sütögetést!
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése