2015. október 7., szerda

Parasztkenyér, frissen őrölt búzából, elő tésztával.

A múlt héten Reziben voltam, a betakarító napon sütöttünk kenyeret. A tüskeszentpéteri malomból hozták a búzát, azt őröltük meg frissen, és abból készült a dagasztás nélküli kenyér. Fatüzelésű kemencében sütöttük meg. A lisztből kaptam, így itthon is ki tudtam próbálni. Elő tésztával készítettem, 8 órát hűtőben érleltem, majd 8 órát szobahőmérsékleten. A frissen őrölt liszt kiváltható teljes kiőrlésű lisztre.

Laktató, tartalmas tésztát készítettem, tetszett az állaga.


Elő tészta:

15 dkg frissen őrölt búzaliszt (lehet teljes kiőrlésű)
1,5 dl víz
1 g friss élesztő


Hideg vízben feloldom az élesztőt, majd hozzá keverem a lisztet. Összedolgozom, jól záródó edénybe teszem, hideg helyre 7-8 órára. Reggel kiveszem, és a konyhában hagyom újabb 7-8 órára.Tészta:
1 adag elő tészta
25 dkg frissen őrölt búzaliszt (vagy teljes kiőrlésű liszt)
10 dkg kenyérliszt (BL80)
20 dkg sima liszt (BL55)
3 dl víz
2 dkg friss élesztő

2 teáskanálnyi só


Az elő tésztát összekeverem a langyos vízzel, és az élesztővel. A liszteket összeszitálom, elkeverem a sóval. Kézzel összedagasztom a tésztát, lefedve hagyom pihenni 30-40 percet. Átgyúrom újra, és megformázom kerek alakúra. Lefedve újabb 30-40 perc pihenés. Közben elő melegítem a sütőt 240 fokra, a pizza sütő követ a középső rácsra teszem.
A tésztát egy sütőpapírra teszem, meghintem liszttel, bevágom, és a forró pizza kőre helyezem, óvatosan a sütőbe. Kevés hideg vízzel bespriccelem, és sütöm 40 percet. Megspriccelem hideg vízzel, és még 5-8 percet sütöm. Kiveszem, rácsra teszem, és hagyom kihűlni.

Jó sütögetést!


Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: