2015. augusztus 16., vasárnap

Ünnepi diós-vörösboros kenyér (DNK)

Ünnepi kenyér, augusztus 20-ra. Egyszerűen, a közvetlen vidékünk alapanyagainak a felhasználásával. Liszt a legismertebb zalai malomból, a bor egy baráttól, a dió pedig Anyukámtól.
Nemrég olvastam egy Fertőrákosi pékségről. Ebben a pékségben csak három adalékanyagot használnak: tudást, munkát és szeretetet. Így volt ez régen is. Liszt, kovász, élesztő, só és víz. Ennyi, nem kell több, ebből elkészülhet az egyik alapélelmiszerünk.

Talán eljön az idő, mikor az igazi kenyér becsülete visszatér. Egyre népszerűbb az otthoni kenyérsütés. Sok jó receptet találunk, vannak egyszerűbbek, és vannak, amik egy kis tapasztalatot kívánnak. Azt gondolom, érdemes elkezdeni, egyszerűbb receptekkel, ráérezni arra, mennyivel másabb az így készült kenyér.


Már többször közzé tettem a kedvenc gondolatomat a kenyérsütésről, de azt gondolom, most is megállja a helyét. Bár itt most nem gyúrtam, dagasztottam, csak hajtogattam, de minden kenyér készítésekor eszembe jutnak ezek a gondolatok:

„Próbáltam gyúrni, dagasztani, ez eleinte nehéznek tűnt, aztán ahogy az ember átvette a ritmust, már lélekből dolgozott. Figyeltem, hogyan nyúlnak a tésztához az idősebbek, és lassanként élményt jelentett nekem is, nem mechanikus tevékenységet. Mondták, hogy a gondolatainkkal magunkat tesszük a kenyérbe. Csodálatos, hogy szellemisége is van az egésznek. Úgy fogják fel, hogy a természettől kapjuk, Istentől való a búza, az eső... Bizonyos dolgokért nem kell aggódni, a természet megadja. Ezen azoknak is érdemes elgondolkodni, akik nem vallásosak. Kaptunk valamit, amit őriznünk, szeretnünk kell, és továbbadnunk.”


Karáth Anita költő (az Egerszegi, Zrínyi-gimnázium pedagógusa)


35 dkg sima liszt
20 dkg kenyérliszt
2 dl langyos víz
1,5 dl vörösbor (langyos)
10 dkg dió
10 g szárított élesztő (vagy 3,5 dkg friss)
1 teáskanálnyi só
1 csipet cukor
1. A bort keverjük össze a langyos vízzel, a cukorral, hintsük a tetejére az élesztőt. A liszteket szitáljuk át és keverjük bele a sót.
2. Keverjük össze az élesztős folyadékot, adjuk hozzá a liszt egy részét és a diót.
3. Dolgozzuk össze, és keverjük bele a maradék lisztet. Keverjük össze, fedjük le, és szobahőmérsékleten pihentessük 10-12 órát.

4. Tegyünk a sütőbe egy fedeles sütőedényt (kacsasütő), és melegítsük fel a sütővel együtt 200 fokra.5. Bőven lisztezett nyújtólapra borítjuk a tésztát, a tetejét is meglisztezzük, és összehajtogatjuk, mint a pogácsa tésztát, majd vekni alakúra formázzuk. Lisztezett sütőpapírra tesszük.
6. Ha felmelegedett a sütő, a kenyeret a papír segítségével belerakjuk, lefedjük, és 25 percig sütjük. Vegyük vissza a hőfokot 180 fokra, süssük további 10 percet. Vegyük le az edény tetejét, és a nélkül süssük további 10 percet. Rácsra téve, hagyjuk kihűlni.

Jó sütögetést!

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: