Idén is csatlakozunk, a Süss egy kenyeret a kenyér világnapjára
mozgalomhoz.
Limara hívta életre ezt a csodás kezdeményezést, és minden évben részt
veszünk.
"Arra gondoltam,
hogy mi, akik otthon rendszeresen vagy csak alkalmanként sütünk a kenyeret,
csatlakoznánk ehhez a jeles naphoz egy mozgalommal. Ezen a napon mindannyian
két kenyeret (vagy más péksüteményt) dagasztanánk be, egyet magunknak, egyet pedig
ajándékba. A megajándékozott lehet bárki, egy rászoruló idegen, pl. hajléktalan
vagy idős nyugdíjas, sok gyermekes család, de lehet az a szomszéd, jó barát. Az
ajándékba készült kenyereket fotózzátok le, töltsétek fel ide, később albumba
rendezzük őket! Ez nem egy játék! Nincs legszebb, legnagyobb, nincs lájkolás,
nincs győztes! Itt csak jó szándék van! Hívjátok az ismerőseiteket is!"
Limara
Kövesd a Kenyér
Világnapja oldalát a Facebook-n, itt láthatod, miket sütöttünk.
Idén erre a hétvégi (eredetileg nyaraló-koszorú)
kenyérre esett a választásom. A bagel és a ágas-bogas bagett házasságából
született, ropogós, könnyen darabolható kenyér. Elő tésztát készítettem hozzá, hagytam
érni 2-3 órát, majd ez lett a tészta alapja.
Elő tészta:
20 dkg rétes liszt (ha nincs, lehet sima liszt is)
20 dkg langyos, kéz meleg víz
1 dkg friss élesztő
A vízben feloldom az élesztőt, majd kevergetve hozzáadom a lisztet. Alaposan
összekeverem, lefedve, szobahőmérsékleten hagyom pihenni 2-3 órát.
Tészta:
1 adag, pihentetett elő tészta
35 dkg sima liszt
15 dkg kéz meleg, langyos víz
1 dkg friss élesztő
2 teáskanálnyi só
Az elő tésztára öntöm a langyos vizet és az élesztőt. A lisztet
átszitálom, összekeverem a sóval, és beledolgozom az élesztős alapba. Puha lágy
tésztát dagasztok belőle. Vékonyan olajozott kelesztő tálba teszem, és
huzatmentes helyen kelesztem 30-35 percet.
Négy részre osztom, lágyan összegyúrom labdaformára. Az ujjammal a
közepét kibököm, és óvatosan forgatva kinyújtom, 20-25 cm-s karikára. Sütőlapra
teszem, és ismét kelesztem 15-20 percet.
Megkenem vízzel, meghintem liszttel, és konyhai ollóval bevágom körben.
A bevágásokat kicsit kifordítom. Előmelegített sütőben 2300-240 fokon, 20-25
perc alatt ropogósra sütöm.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Inspiráció: Nyaraló-koszorú
kenyér
5 megjegyzés:
Szia Max!
Ez a kenyer fantasztikusan nez ki! :) Erzesem szerint nagyon klassz lenne kicsit rozsosabbra. Valami konnyu lukacsos szerkezetut szeretnek... ezert csak vilagos rozslisztbol gondolom... milyen aranyt javasolnal?
Koszonom a tanacsod!
Biztosan jó lesz. 1/3 rozsliszt, 1/3 (tönköly) rétesliszt, 1/3 sima liszt + 1 mokkás kanálnyi sikér. Ezzel próbáld, ilyen tésztát már csináltam, jó lett.
Szuper, kiprobalom, ha elfogyott a (szinten altalad kozolt) kenyer itthon. :) Koszonom a tanacsod!
Sikért mindenfelekeppen teszek mindenbe, cca. fel kilonyi adaghoz altalaban egy evokanalnyit. Rendkivul hasznos alapanyag!
Megcsina;tam, es olyan csodalatos lett!! Miota Teged kovetlek, azota ujra jo kenyeret eszem... annyira hianyzott hogy kimondani se birom!
Örülök a sikernek, és remélem kipróbálsz még más receptet is, hogy finom dolgok készülhessenek.
Megjegyzés küldése