2013. október 18., péntek

Kukoricalisztes, ír szódás kenyér

Kukoricaliszttel és íróval készült, élesztőmentes kenyér. Kicsit eltér a megszokott kenyerünktől, de előnye, hogy viszonylag gyorsan elkészülhet, és nagyon változatos a felhasználható lisztek miatt. Kicsit tömörebb és morzsálódós a tészta a kukorica liszt miatt, de az íze nagyon különleges.




Házilag készített íróval készítjük. A tejbe belefacsarunk 3 evőkanálnyi frissen facsart citromlét, összekeverjük, és pár percet pihentetjük.


Fotó: Szeiler Gábor

Hozzávalók:
25 dkg sima liszt (BL55)
25 dkg kukoricaliszt  
45 dkg író, (vagy tej és 3 evőkanál, frissen facsart citromlé)
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 teáskanálnyi cukor

1 mokkáskanálnyi (füstölt) só


Fotó: Szeiler Gábor

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A liszteket tegyük egy nagy tálba, keverjük bele a sót, a cukrot és a szódabikarbónát. Kézzel kevergetve, adjuk hozzá apránként a folyadékot. Fontos, hogy ne öntsük egyszerre bele a folyadékot, hanem apránként adagoljuk hozzá. Lehet, hogy nem kell az egész mennyiségű folyadék, de az is lehet, hogy még kell hozzá adnunk.

Dolgozzuk össze laza tésztakupaccá, majd formázzunk belőle cipót. Akkor jó, ha a tálból az összes morzsát bele tudtuk dolgozni a cipóba. Kevés olajjal kenjük meg a sütőpapírt. Tegyük a cipót, sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és tegyük a forró sütőbe, ~30 perc alatt süssük szép pirosra. Rácson hagyjuk kihűlni. Érdemes langyosan, vajjal és lekvárral megkóstolni.


Fotó: Szeiler Gábor


Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

A felvétek a Monitor Magazin konyhájában készültek, ha szeretnéd megnézni a hetente bővülő videó recepttárunkat, iratkozz fel a csatorna követői közé.

Nincsenek megjegyzések: