Kukoricaliszttel és íróval készült, élesztőmentes kenyér. Kicsit eltér
a megszokott kenyerünktől, de előnye, hogy viszonylag gyorsan elkészülhet, és
nagyon változatos a felhasználható lisztek miatt. Kicsit tömörebb és morzsálódós a tészta a kukorica liszt miatt, de az íze nagyon különleges.
Házilag készített íróval készítjük. A tejbe belefacsarunk 3 evőkanálnyi frissen
facsart citromlét, összekeverjük, és pár percet pihentetjük.
Fotó: Szeiler Gábor
Hozzávalók:
25 dkg sima liszt (BL55)
25 dkg kukoricaliszt
45 dkg író, (vagy tej és 3 evőkanál, frissen facsart citromlé)
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 teáskanálnyi cukor
1 mokkáskanálnyi (füstölt) só
Fotó: Szeiler Gábor
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A liszteket tegyük egy nagy tálba,
keverjük bele a sót, a cukrot és a szódabikarbónát. Kézzel kevergetve, adjuk
hozzá apránként a folyadékot. Fontos, hogy ne öntsük egyszerre bele a
folyadékot, hanem apránként adagoljuk hozzá. Lehet, hogy nem kell az egész
mennyiségű folyadék, de az is lehet, hogy még kell hozzá adnunk.
Dolgozzuk össze laza tésztakupaccá, majd formázzunk belőle cipót. Akkor
jó, ha a tálból az összes morzsát bele tudtuk dolgozni a cipóba. Kevés olajjal
kenjük meg a sütőpapírt. Tegyük a cipót, sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és
tegyük a forró sütőbe, ~30 perc alatt süssük szép pirosra. Rácson hagyjuk
kihűlni. Érdemes langyosan, vajjal és lekvárral megkóstolni.
Fotó: Szeiler Gábor
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
A felvétek a Monitor Magazin konyhájában készültek, ha szeretnéd megnézni a hetente bővülő videó recepttárunkat, iratkozz fel a csatorna követői közé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése