2013. október 5., szombat

Sonkás-kolbászos kombe

Puha, foszlós töltött tészta. A tölteléke jól variálható, lehet sós, vagy édes.




Hozzávalók:
3,5 dl tej
1 dl víz
1 teáskanál só
60 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő


Fotó: Szeiler Gábor
Rétegek közé:

10 dkg vaj
5 evőkanál olaj

Töltelék:

10 dkg krémsajt
10-15 dkg (házi) kolbász
10-15 dkg füstölt vagy főtt sonka

Tetejére:
1 felvert tojás
szezám/lenmag/napraforgómag vagy ezek keveréke


Fotó: Szeiler Gábor

1.Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tej és víz keverékébe, majd félre tesszük 10-15 percre, hogy az élesztő elinduljon.

2. A kolbászt és a sonkát apró darabokra vágjuk. A vajat és az olajat megolvasztjuk.

3. A felfuttatott élesztőt összedolgozzuk a liszttel és a sóval, majd puha, lágy tésztát dagasztunk belőle. Három részre osztjuk, gyengén lisztezett munkalapon nagyon vékonyra nyújtjuk az első lapot. Megkenjük a vaj-olaj keverék felével. 



4. Kinyújtjuk a második tésztalapot is hasonló méretűre, mint az első, s ráfektetjük a vajas tésztalapra. A második lapra kenjük rá a krémsajtot, majd az összes sonkát és kolbászt. A harmadik tésztát is kinyújtjuk, ráfektetjük a töltelékre, majd megkenjük a vaj-olaj maradékával.



5. Hajtogatása hasonló, mint a pogácsáé. Felső harmad felülről lefelé középre, alsó harmad alulról felfelé középre, majd összehajtjuk, mint egy könyvet. Ahol érintkezik a két rész, kicsit összecsipkedjük.

6. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tésztát, és pihentetjük. A sütőt melegítsük elő.


Fotó: Szeiler Gábor

7. Éles késsel vagy pizza vágóval átlósan és keresztben is bemetsszük. A tetejét lekenjük tojással, megszórjuk magkeverékkel, majd 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt aranyszínre sütjük.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk :)

Max (Tanulj meg velem sütni!)



Nincsenek megjegyzések: