Hozzávalók:
3,5 dl tej
1 dl víz
1 teáskanál só
60 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
10 dkg vaj
5 evőkanál olaj
Töltelék:
10 dkg krémsajt
10-15 dkg (házi) kolbász
10-15 dkg füstölt vagy főtt sonka
Tetejére:
1 felvert tojás
szezám/lenmag/napraforgómag vagy ezek keveréke
Fotó: Szeiler Gábor
1.Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tej és víz keverékébe, majd félre tesszük 10-15 percre, hogy az élesztő elinduljon.
2. A kolbászt és a sonkát apró darabokra vágjuk. A vajat és az olajat megolvasztjuk.
3. A felfuttatott élesztőt összedolgozzuk a liszttel és a sóval, majd
puha, lágy tésztát dagasztunk belőle. Három részre osztjuk, gyengén lisztezett
munkalapon nagyon vékonyra nyújtjuk az első lapot. Megkenjük a vaj-olaj keverék
felével.
4. Kinyújtjuk a második tésztalapot is hasonló méretűre, mint az első,
s ráfektetjük a vajas tésztalapra. A második lapra kenjük rá a krémsajtot, majd
az összes sonkát és kolbászt. A harmadik tésztát is kinyújtjuk, ráfektetjük a
töltelékre, majd megkenjük a vaj-olaj maradékával.
5. Hajtogatása hasonló, mint a pogácsáé. Felső harmad felülről lefelé
középre, alsó harmad alulról felfelé középre, majd összehajtjuk, mint egy
könyvet. Ahol érintkezik a két rész, kicsit összecsipkedjük.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tésztát, és pihentetjük. A
sütőt melegítsük elő.
Fotó: Szeiler Gábor
7. Éles késsel vagy pizza vágóval átlósan és keresztben is bemetsszük. A
tetejét lekenjük tojással, megszórjuk magkeverékkel, majd 180 fokos sütőben
30-35 perc alatt aranyszínre sütjük.
Jó
sütögetést! és hamarosan újra sütünk :)
Max
(Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése