2012. december 11., kedd

Piccolo panettone (kicsi panettone)


Tradicionális olasz kelt kalács. Gazdag, vajas tészta, sok-sok kandírozott és aszalt gyümölccsel.  Fontos eleme a henger alakja és a kupolája. Népszerű édesség, akár egy kellemes pohár bor vagy csokoládé mellé, de ajándékba is adják. Annak idején, mikor még a vasfüggöny létezett, a kamionosok sokat hordtak be, a Stollen-nel egyetemben. Aztán később a céges ajándékok közé került, és szerencsére a hazai pékségek is kezdik felfedezni.
 Igazán egyszerű a tészta, érdemes nekiállni, mert a végeredmény csodás. Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon nagy sikerélményt nyújt az elkészített tészta, és az utána következő dicshimnusz. Természetesen a gyümölcsöket variálhatjuk nyugodtan.
Szilikon muffin formában készítettem el, 12 db-ot töltött meg ez a tészta mennyiség. Ha az, nincsen akkor vagy üres konzerves doboz (bár az egy kicsit leárnyékolja a tésztát), vagy sütőpapírból készítünk muffin kapszulához hasonló alkalmatosságot. 




Hozzávalók:

10 dkg rétes liszt
40 dkg sima liszt
2 egész tojás + 1 sárgája
10 dkg porcukor
1 teáskanál vanília kivonat, vagy egy tasak vaníliás cukor
5 dkg friss vagy 14 g szárított élesztő
2 dl tej
20 dkg vaj
15 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, cseresznye, barack, narancs, mangó, papaya és ananász)
10 dkg kandírozott narancs és citrus héj vegyesen





A tojást és a vajat előző este készítsük ki, hogy ne legyenek hidegek, a vaj pedig kifejezetten puha állagúan fog kelleni. Nem kell megolvasztani, mert akkor más lesz a tészta állaga.
Langyosítsuk meg a tejet, oldjunk fel benne, egy teáskanálnyi porcukrot, a tésztához kimértből. Ebbe morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni pár percet, ez idő alatt az élesztő felhabosodik. Keverjük ki a tojásokat a maradék cukorral és a vanília kivonattal. Adjuk hozzá a lisztet és keverjük össze, majd adjuk hozzá a langyos élesztős tejet. Dolgozzuk össze, egy viszonylag lágy tésztát kapunk, de ne ijedjünk meg, ilyennek kell lennie. Fedjük le, és huzatmentes, langyos helyen kelesszük a duplájára (min.50-60 perc). 




Közben a vajat ellenőrizzük, elég puha e már. Ne folyjék, csak legyen puha. Ha még keménynek érezzük a közepét, tegyük a tészta mellé, a langyos helyre. Készítsük elő a gyümölcsöket, ha kell öblítsük le, és itassuk fel a nedvességet. Azt tanácsolom, hogy akkorára vágjuk össze mint a mazsola, az legyen a méret.

A tésztához keverjük hozzá a lágy vajat és a gyümölcsöket, és dolgozzuk össze. Az összedolgozott tésztát borítsuk egy gyengén lisztezett nyújtólapra (vagy szilikon, és akkor nem kell lisztezni).  Gyúrjuk át, és addig dagasszuk, míg a vajat teljesen beledolgozzuk a tésztába, ekkorra már a gyümölcsöket is jól eldolgozzuk.
Osszuk a tésztát 12 egyforma darabra, és gyúrjunk belőle gombócokat. A szilikon formát kenjük ki egy kis olajjal, és rakjuk bele a gombócokat. Takarjuk le, és ismét kelesszük langyos helyen 20-30 percet.
Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Ha letelt az idő, tegyük a meleg sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük meg. 

Ha megsült, vegyük ki, és fejre fordítva tegyük rácsra, a formát pedig húzzuk le róluk, és hagyjuk kihűlni. A fejtetőn azért kell hűteni, hogy ne rogyjon össze a lágy tészta, a formát, pedig ha levesszük, nem tud a gőz kicsapódni, így nem lágyul vissza. 2-3 napig eltarthatjuk, de hajlamos a tészta kiszáradni, ügyeljünk rá.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: