Ropogós, igazi sör/bor korcsolya. Könnyű leveles tészta,
benne szalámi vagy kolbász rudacskákkal. Kicsit sós a szalámi zsiradékától,
olyan fogra való. Készítsünk mindjárt dupla mennyiséget, mert iszonyat gyorsan
párolog. Ha ismerkedni szeretnénk a leveles tésztákkal, ezt a formázást
ajánlom, itt biztos és látványos a siker. Most nem konkrét receptet adok meg, inkább
leírást a formázásról, megörökítve a későbbi időkre.
Leveles tészta. Ehhez a gyárilag nyújtott verziót ajánlom,
mert az egyenletes téglalap, csak szabni és formázni kell. Ez a LIDL-ben
kapható tésztából készült, de van a SPAR-nak is saját márkás terméke.
Szalámi. Lehetőleg alacsony zsírtartalmú szalámit ajánlok,
mert az nem szárad ki annyira. Mi most a GusztA turista maradékát vágtuk fel, ~
1 cm-s hasábokra, és olyan hosszúságúra, mint a tészta negyede. Fontos a
méretezés, így kevés (igazából 0) a szabászati hulladék (köszi, CV, ez örök
marad).
Sütés. A leveles tészta titka a forró sütő és hideg tészta
kombóban rejlik. A hajtás után visszakerült a hidegre, és csak akkor lett
felvágva, mikor a sütő felforrósodott.
Készítése. Terítsük ki a tésztát, és osszuk fel négy
egyforma csíkra (lásd a képen). A szalámit vágjuk fel centis hasábokra, és
minden tészta csík felére helyezzünk fel 3-4 darabot (vastagságtól függ.
Figyeljünk arra, hogy a szalámi csak a tészta feléig legyen kirakva és legalább
akkora helyet hagyjunk közöttük, mint maga a szalámi. Óvatosan kenjük meg a
szalámik közét egy nedves kenőecsettel. Hajtsuk rá az üres felet, úgy hogy a
hajtás közben a közökbe egy kicsit benyomjuk. Keressünk egy olyan rudacskát
(kis fakanál nyele vagy spatula szára), és azzal óvatosan préseljük le a
tésztát. Ha kész mind a négy tészta, tegyük hideg helyre, legalább 20-30
percre.
Melegítsük elő a sütőt 230-250 C°-ra, béleljünk ki két sütőlapot sütőpapírral. Vegyük elő a hidegről a tésztát, és egy éles késsel vágjuk fel ~ 1 cm-s csíkokra (lásd a képen). A csíkokat óvatosan fordítsuk a vágott oldalára, így a leveles tészta felnő, körbe fogja a szalámit. A csíkokat formázhatjuk is, lehet ívben, körbe hajtva, itt a végeket érdemes egy kicsit összepréselni.
A forró sütőben süssük szép ropogósra. Ha megsült, vegyük ki
a sütőlemezt, mehet be a másik, ezen pedig hagyjuk pár percet pihenni a
tésztát. A leveles tészta, ha megsült egy kicsit puha, lágy, de ha hagyjuk pár
percet, akkor lesz roppanós.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max
(Tanulj meg velem sütni!)
3 megjegyzés:
Gusztusos!
Van is egy levelestésztám a hűtőben.
De! Ma már semmiképpen sem - sajtos ropogós, sörkifli, Pavlova s a többi után elpilledtem.
Eljön az ideje hamarosan!
Mesélj majd!
Most sül.
Megjegyzés küldése