2012. december 7., péntek

Kolbászos-leveles rúd


Ropogós, igazi sör/bor korcsolya. Könnyű leveles tészta, benne szalámi vagy kolbász rudacskákkal. Kicsit sós a szalámi zsiradékától, olyan fogra való. Készítsünk mindjárt dupla mennyiséget, mert iszonyat gyorsan párolog. Ha ismerkedni szeretnénk a leveles tésztákkal, ezt a formázást ajánlom, itt biztos és látványos a siker.  Most nem konkrét receptet adok meg, inkább leírást a formázásról, megörökítve a későbbi időkre. 




Leveles tészta. Ehhez a gyárilag nyújtott verziót ajánlom, mert az egyenletes téglalap, csak szabni és formázni kell. Ez a LIDL-ben kapható tésztából készült, de van a SPAR-nak is saját márkás terméke.
Szalámi. Lehetőleg alacsony zsírtartalmú szalámit ajánlok, mert az nem szárad ki annyira. Mi most a GusztA turista maradékát vágtuk fel, ~ 1 cm-s hasábokra, és olyan hosszúságúra, mint a tészta negyede. Fontos a méretezés, így kevés (igazából 0) a szabászati hulladék (köszi, CV, ez örök marad).
Sütés. A leveles tészta titka a forró sütő és hideg tészta kombóban rejlik. A hajtás után visszakerült a hidegre, és csak akkor lett felvágva, mikor a sütő felforrósodott.




Készítése. Terítsük ki a tésztát, és osszuk fel négy egyforma csíkra (lásd a képen). A szalámit vágjuk fel centis hasábokra, és minden tészta csík felére helyezzünk fel 3-4 darabot (vastagságtól függ. Figyeljünk arra, hogy a szalámi csak a tészta feléig legyen kirakva és legalább akkora helyet hagyjunk közöttük, mint maga a szalámi. Óvatosan kenjük meg a szalámik közét egy nedves kenőecsettel. Hajtsuk rá az üres felet, úgy hogy a hajtás közben a közökbe egy kicsit benyomjuk. Keressünk egy olyan rudacskát (kis fakanál nyele vagy spatula szára), és azzal óvatosan préseljük le a tésztát. Ha kész mind a négy tészta, tegyük hideg helyre, legalább 20-30 percre. 



Melegítsük elő a sütőt 230-250 C°-ra, béleljünk ki két sütőlapot sütőpapírral. Vegyük elő a hidegről a tésztát, és egy éles késsel vágjuk fel ~ 1 cm-s csíkokra (lásd a képen). A csíkokat óvatosan fordítsuk a vágott oldalára, így a leveles tészta felnő, körbe fogja a szalámit. A csíkokat formázhatjuk is, lehet ívben, körbe hajtva, itt a végeket érdemes egy kicsit összepréselni. 



A forró sütőben süssük szép ropogósra. Ha megsült, vegyük ki a sütőlemezt, mehet be a másik, ezen pedig hagyjuk pár percet pihenni a tésztát. A leveles tészta, ha megsült egy kicsit puha, lágy, de ha hagyjuk pár percet, akkor lesz roppanós.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ     
                                                  
Max (Tanulj meg velem sütni!)

A húst a GusztaHús biztosította, kövesd Őket a Facebook-n is.

3 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Gusztusos!
Van is egy levelestésztám a hűtőben.
De! Ma már semmiképpen sem - sajtos ropogós, sörkifli, Pavlova s a többi után elpilledtem.
Eljön az ideje hamarosan!

Max Gastro írta...

Mesélj majd!

Kósa Márta írta...

Most sül.