Guba rúd
A karácsony egyik fontos gasztronómiai elem a mákos guba.
Általában 24. délben készül ebédre, vagy a két ünnep között, olyan levezető
ételnek. Készülhet jó minőségű kifliből, vagy saját készítésű guba rúdból.
Miután nem bonyolult az elkészítése, én a saját készítésűt favorizálom.
Tanuljunk meg guba rudat sütni. A tésztája hasonlít a tejes kifli
tésztájához, annyi különbséggel, hogy itt egy gyors kovászt készítünk el, és
utána dagasztjuk be a tésztát.
Hozzávalók:
Kovász:
4,5 dl langyos tej
4 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
A tejben feloldjuk a cukrot és belemorzsoljuk az
élesztőt. Kissé megkeverjük, és lefedve, langyos helyre tesszük pihenni 20-25
percet.
Tészta:
2 csapott teáskanálnyi só
20 dkg rétes liszt
55 dkg sima liszt
4 dkg olaj
A kovásszal összekeverjük és lágy, rugalmas tésztát
gyúrunk. Ha a liszt hideg lenne, tegyük szitálás előtt a mikró sütőbe fél
percre, majd utána szitáljuk át. Takarjuk le, és langyos, huzatmentes helyen
kelesszük 55-60 percet. Télen érdemes a sütőt előtte egy kicsit minimum
fokozaton előmelegíteni, és abba berakni a tésztát, de az energiát mindenképpen
zárjuk el!
Ha megkelt, vegyük ketté a tésztát, gyúrjuk át, és nyújtsunk
belőle ~ 1,5 cm vastag lepényt. Görgős tésztavágóval vágjuk fel 1,5 centis
rudakra, és rakjuk óvatosan sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Takarjuk le, és
ismét hagyjuk kelni legalább 20 percet.
Melegítsük elő a sütőt 200 C°-ra, tegyünk az aljába, egy
hőálló kis tálkába forró vizet. A rudakat spricceljük meg hideg vízzel, és
tegyük a forró sütőbe. Süssük szép pirosra, közben kétszer spricceljük meg a
tetejét egy kis hideg vízzel.
Ha megsült, pár percet a lemezen hűlni, majd szedjük át
rácsra, és ott hagyjuk kihűlni. Legalább egy nappal hamarabb készítsük el, jót
tesz neki, ha egy kicsit szikkad. Karikázva használjuk fel a mákos guba
készítéséhez, de fogyaszthatjuk akár mártogatósba mártogatva is.
Jó
sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max
(Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése