2012. december 23., vasárnap

Guba rúd


Guba rúd
A karácsony egyik fontos gasztronómiai elem a mákos guba. Általában 24. délben készül ebédre, vagy a két ünnep között, olyan levezető ételnek. Készülhet jó minőségű kifliből, vagy saját készítésű guba rúdból. Miután nem bonyolult az elkészítése, én a saját készítésűt favorizálom. Tanuljunk meg guba rudat sütni. A tésztája hasonlít a tejes kifli tésztájához, annyi különbséggel, hogy itt egy gyors kovászt készítünk el, és utána dagasztjuk be a tésztát.

Hozzávalók:

Kovász:

4,5 dl langyos tej
4 dkg friss élesztő
1 csipet cukor

A tejben feloldjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Kissé megkeverjük, és lefedve, langyos helyre tesszük pihenni 20-25 percet.




Tészta:

2 csapott teáskanálnyi só
20 dkg rétes liszt
55 dkg sima liszt
4 dkg olaj

A kovásszal összekeverjük és lágy, rugalmas tésztát gyúrunk. Ha a liszt hideg lenne, tegyük szitálás előtt a mikró sütőbe fél percre, majd utána szitáljuk át. Takarjuk le, és langyos, huzatmentes helyen kelesszük 55-60 percet. Télen érdemes a sütőt előtte egy kicsit minimum fokozaton előmelegíteni, és abba berakni a tésztát, de az energiát mindenképpen zárjuk el!

Ha megkelt, vegyük ketté a tésztát, gyúrjuk át, és nyújtsunk belőle ~ 1,5 cm vastag lepényt. Görgős tésztavágóval vágjuk fel 1,5 centis rudakra, és rakjuk óvatosan sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Takarjuk le, és ismét hagyjuk kelni legalább 20 percet.




Melegítsük elő a sütőt 200 C°-ra, tegyünk az aljába, egy hőálló kis tálkába forró vizet. A rudakat spricceljük meg hideg vízzel, és tegyük a forró sütőbe. Süssük szép pirosra, közben kétszer spricceljük meg a tetejét egy kis hideg vízzel.
Ha megsült, pár percet a lemezen hűlni, majd szedjük át rácsra, és ott hagyjuk kihűlni. Legalább egy nappal hamarabb készítsük el, jót tesz neki, ha egy kicsit szikkad. Karikázva használjuk fel a mákos guba készítéséhez, de fogyaszthatjuk akár mártogatósba mártogatva is.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: