2012. szeptember 8., szombat

Bagett célkeverékből, azaz ezt is ki kell próbálni

Bagett célkeverékből
Célkeverék: így hívják az a keveréket a sütőiparban (és a cukrászatban), ahol csak vízzel kell összekeverni, pihentetni és sütni kell. Ezeket a „bolondbiztos” (japán szakszóval: pokayoke) termékeket a multik automata pékségeinek készítették. Nem kellett mást tenni csak adott víz mennyiséggel összekeverni, kidagasztani és kelesztés után megsütni. Természetesen, ami nagyban alkalmazható, az működhet kicsiben is. Jelen esetben egy Weissbrot (fehér kenyér) keveréket próbáltunk ki. De hogy legyen egy kis csavar is benne, ezért bagettet sütöttünk.




Ezt a keveréket ajánlottam egy kedves Ismerősnek, tudván, van egy kis távolság tartása a saját készítésű kelt tésztákkal, és csak most ismerkedik vele.
Kezdőknek kifejezetten ajánlom, hiszen csak langyos víz kell hozzá, és akár kézzel vagy robotgép dagasztó karjával is ki lehet dagasztani a tésztát.
Pár szó a keverékről: az A*DI forgalmazza, de szinte mindegyik kereskedelmi láncnál találunk ilyen keverékeket.  Német gyártmány, (Freißinger Mühle GmbH)1 kg-s kiszerelésben, korrekt magyar leírással és használati utasítással.



Bagett:
Hozzávalók 6 db-hoz:
1 kg Weissbrot célkeverékű
6 dl langyos víz

Két részletben készítettem, az elsőt kézzel dagasztottam, a másodikat pedig a kenyérsütőben dagasztottam ki.




Kézzel: egy nagyobb fedeles tálban mértem a lisztkeverék felét, és egy mérőpohárban a kéz meleg langyos vizet. A keveréket nem kell átszitálni. Csináljunk egy mélyedést a lisztben, és oda csurgassuk bele a víz felét. Egyik kezünk ujjaival kezdjünk körkörös mozdulatokkal keverni, a középponttól kifelé. Dolgozzuk össze a vizet és a lisztet, majd ha felitta az mindet, adjuk hozzá a másik felét is. Keverjük jól össze, majd kezdjük el gyúrni. Dagasszuk össze jól, addig, míg elválik az edény falától. Ez kb. 7-8 perc alatt meg is van. Emeljük ki a tésztát az edényből, és pár csepp olajt kenjünk szét az edény aljában, majd tegyük vissza rá a tésztát. Fedjük le, és huzatmentes, langyos helyen (pl a sütő) kelesszük 40 percet.
Kenyérsütő gépben: mérjük a tartály aljába a langyos vizet, öntsük rá a keverék felét, és indítsuk el a dagasztás-kelesztés programot (Cake vagy tészta program). Itt először kever (~3 perc) aztán dagasztás. Hagyjuk, hogy egy kicsit keverje, aztán adjuk hozzá a lisztkeverék másik felét, és hagyjuk dolgozni. A gép tetejét nem kell lecsukni, akkor nagyon meglágyul a tészta, mert dagasztás közben melegítenek, elősegítve a kelést. Az egész ~10 perc, ha a tészta összeállt egy sima gombócba, akkor már jó. Ha esetleg lágynak tűnik, az nem baj, mert a sikér szálak most kezdenek megnyúlni, és azután egy kicsit keményedik a tészta. Vegyük ki a gépből és tegyük egy vékonyan olajozott kelesztő tálba kelni, ugyanúgy, mint a kézzel készült társát.





A következő bejegyzések egyikében ki fogom részletezni, miért kell másképpen csinálni kézzel és géppel.
Ha megkelt a tészta, osszuk három, egyenként 25 dkg-s darabokra (ne feledjük, csak a fél adag tésztáról beszélünk, ha az egész tasakot egyben csináljuk meg, akkor 6x 25 dkg-t osztunk), és azt gyúrjuk át. Nyomkodjunk belőle egy kerek lapot, mintha pizzát nyújtanánk. A velünk szemben levő felét kezdjük el feltekerni. Hajtsunk fel kb. 3 centit, azt nyomkodjuk fel, majd újra 3 centit, és nyomkodjuk rá, egészen addig, míg csak egy csík marad előttünk. Hajtsuk vissza a maradékot is, és a tenyerünkkel nyomkodjuk le. 






(A formázás ezen a videón jól látszódik, ~1.52 perc körül, de érdemes az egészet végig nézni). Sodorjuk ki, majd tegyük vagy egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre, vagy egy bagett sütő lapra. A bagett formát a legkedvezőbb áron a Gasztroshop oldalán találtam, és onnan is rendeltem meg (ez a termék linkje).


 A formában is hagyom kelni, 20-30 percet, addig előmelegítem a sütőt, 250 C-ra. Az első tésztát kicsit tömzsire hagytam, de a másodikat már olyan hosszúra sodortam, mint a forma (~35 cm). Éles pengével bevágtam, megspricceltem hideg vízzel, és a forró sütőben szép ropogósra sütöttem. Ez úgy 25-30 perc alatt meg is van.
Azt gondolom, hogy ahhoz képest, hogy egy szárított élesztővel készült keverékből készült, nagyon jó lett az állaga, érdemes ezt a keveréket zsemlének is kipróbálni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

6 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Érdemes megvenni ezt a sütőformát ? Szívesen sütök bagettet, ketten vagyunk, nem eszünk sok kenyeret. Lefagyasztom a pluszt.

Max Gastro írta...

Én imádom! Jobb az állaga benne, és 0,5 kg lisztből 3 szép bagett készülhet.

4Gyerek írta...

Jobb az állaga? Erre vajon van kézzelfogható magyarázat?

Max Gastro írta...

Lyukacsos az anyaga, jobban átsül, másképpen viselkedik benne a tészta.

Szila írta...

Határozottan jobb az állaga, a külseje a bagettsütő lemeztől és sosem ragad le benne!! Én is nagyon régóta ácsingózok egy ilyen tepsire, viszont én a Gastroshoposat drágának találtam:(, viszont rábukkantam egy siófoki cégnél (Gastrocentrum) egy sütőlemezre, olcsóbban és ráadásul 4 bagett fér el rajta:).

Max Gastro írta...

Amikor mi vettük a lemezt, akkor ez volt a legjobb ajánlat, és miután partneri kapcsolatban vagyunk, így mindenképpen ezt választottam. Igen, teljesen más az állaga a lemezen sütéstől.