2012. szeptember 29., szombat

DNK tészták: Paraszt kenyér otthon


Paraszt kenyér fehér lisztből (Dagasztás Nélkül Készült)

Az egyszerűen készíthető tészták között a legnépszerűbb a DNK. Azaz a Dagasztás Nélküli Kenyér (vagyis sok mindent lehet sütni ebből a tésztából, lehet ciabatta, bagett és akár zsemle is)
Azért dagasztás nélküli kenyér, mert nem kell dagasztani. Nincs benne hozzáadott cukor, és semmi más térfogatnövelő sem. Sokunknak bántja a gyomrát a gyorsított kelesztéssel készült tészta. Ebben az esetben, hogy a kelesztési időt lerövidítsék, az élesztőgombákat szénhidráttal segítik gyorsabb munkára. Ennél a tésztánál meg kell tartani az időt, ez nem egy kapkodós tészta, elő kell hozzá készülni. Reggel munkába indulás előtt bekészítjük a tésztát, este pedig megsütjük.
Ez a tészta az un. híg kovásszal készült. Ehhez először kimérem a folyadékot, és abban hagyom az élesztőt 4-5 percet oldódni, és csak utána keverem össze.





Hozzávalók:

- 2 dkg friss élesztő
- 40 dkg víz
- 8 dkg rétes liszt
- 8 dkg (bio) teljes kiőrlésű rozsliszt
- 34 dkg sima liszt
- 2 teáskanálnyi só

Feloldom az élesztőt a langyos folyadékban, és pihentetem. Közben átszitálom a liszteket, kivéve a rozslisztet, mert ott az értékes rost szálak fenn akadnának a szitán. Kikeverem a sóval, majd bele egy nagy keverő tálba, és hozzá keverem a folyadékot. Nem kell simára keverni, elég úgy mintha nokedli tésztát készítenénk. Lefedem, és 12 órát hagyom kelni.




Letelt az idő, bekapcsolom a sütőt, 250 C-ra állítom, és bele teszek egy jénait melegedni. Egy spatulával átdolgozom a tésztát, körbe lisztezem. Kelesztem még 20 percet. Kiveszem a forró edényt, most szólok, nincs teteje! Megszórom a formát liszttel, és bele teszem a tésztát. Mehet a sütőbe, még mindig fedetlenül!

Alsó sütésen sütöm 20-25 percet, majd alsó-felső sütésre teszem, és sütöm még 45-55 percet, de néha rápillantok, ne égjen meg a teteje. Ha nagyon égetne, akkor takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával.

Sok sikert és jó étvágyat hozzá!

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk J

Max (Tanulj meg velem sütni!)
Az eredeti recept itt is olvasható.

Nincsenek megjegyzések: