2017. október 16., hétfő

Kefires-kovászos kenyér

Élesztő nélküli kenyér, egyszerűen elkészíthető. Megtanulhatjuk a vadkovász nevelését és a kovászos sütést. Megismerhetjük a liszteket, a kefirek közti különbséget, a türelmet, és hogy mennyit számít, ha hagyjuk állni a tésztát pár órával tovább. 

Kovász:
1,5 dl kaukázusi kefir,
egy csipet cukor,
3 lapos evőkanál kenyérliszt. BL-80

Kikeverjük, és szoba hőmérsékleten, egy fóliával letakarva hagyjuk pihenni 24-36 órát (24 órát kelt).


Kenyér:
a kovász,
35-40 dkg kenyérliszt,
1,5 dl víz,
1,5 dkg só.


Bedagasztjuk, formázzuk, talppal felfelé, letakarva, lisztezett kelesztő edényben, 8-10 órát kelesztjük. Sütés előtt kifordítjuk a formából, bevágjuk, alsó-felső sütésen, 200 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. (8 órát kelt, és kövön sült)


Tipp és trükk:
Készülhet a kovász teljes kiőrlésű lisztből is (búza vagy rozs). Érdemes több féle liszttel is megpróbálni, így kiválasztva a legjobban használhatót, ugyan így a kefirekkel is (tapasztalat hogy adott márkán belül is hatalmas különbségek vannak közöttük).
Nem kell sokkal többet várni a kovász érleléssel, ha látjuk, hogy szépen megérett, akkor használjuk el. Nem a klasszikus etetős kovász, ezt mindig frissen készítsük el.  

Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések: