2017. október 16., hétfő

Kefires-kovászos kenyér

Élesztő nélküli kenyér, egyszerűen elkészíthető. Megtanulhatjuk a vadkovász nevelését és a kovászos sütést. Megismerhetjük a liszteket, a kefirek közti különbséget, a türelmet, és hogy mennyit számít, ha hagyjuk állni a tésztát pár órával tovább. 

Kovász:
1,5 dl kaukázusi kefir,
egy csipet cukor,
3 lapos evőkanál kenyérliszt. BL-80

Kikeverjük, és szoba hőmérsékleten, egy fóliával letakarva hagyjuk pihenni 24-36 órát (24 órát kelt).


Kenyér:
a kovász,
35-40 dkg kenyérliszt,
1,5 dl víz,
1,5 dkg só.


Bedagasztjuk, formázzuk, talppal felfelé, letakarva, lisztezett kelesztő edényben, 8-10 órát kelesztjük. Sütés előtt kifordítjuk a formából, bevágjuk, alsó-felső sütésen, 200 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. (8 órát kelt, és kövön sült)


Tipp és trükk:
Készülhet a kovász teljes kiőrlésű lisztből is (búza vagy rozs). Érdemes több féle liszttel is megpróbálni, így kiválasztva a legjobban használhatót, ugyan így a kefirekkel is (tapasztalat hogy adott márkán belül is hatalmas különbségek vannak közöttük).
Nem kell sokkal többet várni a kovász érleléssel, ha látjuk, hogy szépen megérett, akkor használjuk el. Nem a klasszikus etetős kovász, ezt mindig frissen készítsük el.  

Jó étvágyat hozzá!

Max

7 megjegyzés:

Adrienn írta...

szia, most találtam a blogodra, ez a kenyér milyen ízű lett, nem túl savanyú a kefirtől? Én nagyon sok kenyeret sütöttem két éven keresztűl csak kovásszal. Nagyon finom, egy baja van, hogy iszonyat sok időt igényel, és nem igazán lehet magára hagyni az első fázisokban, persze formázás után már igen. Kipróbálnám a receptedet, csak félek savanyú lesz. köszi a segítséget. üdv Adrienn

Max Gastro írta...

Nem savanyú, nagyon jó állagú, nagyon szeretem. Sokszor készítünk hibrid kovászos kenyeret, nagyon kevés élesztővel.

Max Gastro írta...

Hibrid kovászos kenyér, kb.15 dkg a fehér liszt, 35 dkg a teljes kiorlesu 2x1 g szárított élesztővel, 60 óra hűtőben érlelt, hajtogatott, nem dagasztottl

Adrienn írta...

Köszönöm szépen a gyors választ, mindenképp megpróbálom, ma sikerült is kefirt vegyek, sajnos itt a finneknél ez nem hétköznapi cucc :) Újabban én is élesztős kenyeret készítek, de előtt 8 órát áll az élesztős kovász. A kovászost jobban szeretjük mint az élesztőset, annak íze van, de persze az idő nagy úr.
A kefiresnél nem is szoktad hajtogatni dagasztás után?
Most kaptam Olaszországból szárított madret, de olvasom a hátulján,abban is van egy leheletnyi élesztő, Tudom az élesztő nem az ördögtől való és szüksége is van a szervezetnek rá,de az igazi kovászos kenyérnek nincs párja! :) ezért örülök, hogy ráakadtam a receptedre, izgatottan várom a végeredményt.Most a kefires liszt épp a szaunában melegedik.Még egy kérdés, ez a kovász is úgy fog működni mint a másik? tehát ha megérik akkor ugyanúgy emelkedik : üdv Adrienn

Max írta...

Annyira nem látványos, nem lyukacsos tészta, inkább olyan igazi parasztkenyér, kenhető, tartalmas.

Adrienn írta...

Akkor legalabb vajbarát 🤣🤣

Unknown írta...

Kedves Adrienn, milyen lett a kenyér?