2016. december 29., csütörtök

Tönkölyös-magos kenyér 90 perc alatt (DNK)

Ismét egy olyan DNK (Dagasztás Nélkül Készült), ahol az egész tészta lehet teljes kiőrlésű lisztből. Hihetetlen jó állaga lett, és valóban elég a 90 perc (persze, ekkorra sül meg, tehát pár percet még várni kell, hogy szelhető és kóstolható legyen). Szinte pillanatok alatt az egyik kedvenc tészta lett, hozom majd a különböző, kipróbált variációkat. Ha megszorulunk, vagy ha váratlanul derül ki, hogy nincs otthon kenyér, azonnali megoldás itt van.

5 dl (50 dkg) kéz meleg langyos víz
2 teáskanálnyi cukor

21 g friss élesztő


A langyos vizet egy keverő tálba öntjük, feloldjuk benne a cukrot és az élesztőt. Tegyük félre, letakarva 5 percre, míg előkészítjük a többi alkatrészt. Mire előkészülünk, barna habnak kell kialakulnia a víz tetején.

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg tönköly fehér liszt
2 teáskanálnyi só
4 dkg durvára vágott tökmag
6 dkg szezámmag
3 dkg apró szemű zabpehely




Keverjük jól össze, majd adjuk az élesztős vízhez. Dolgozzuk össze, és egy fémformát (én most egy szélesebbet választottam, mert kis helyes falatka szendvics alapot akartam), kenjük ki vékonyan olajjal. Terítsük bele a masszát, simítsuk el és tegyük a hideg sütőbe.
Indítsuk el a sütőt, alsó-felső sütés, 190 fok, és így süssük 75 percet. Ha megsült, vegyük ki, hagyjuk pár percet a formában, majd borítsuk ki rácsra, és hagyjuk (legalább) langyosra hűlni.

Tippek és trükkök:
A lisztek és a magok tetszés szerint variálhatóak, mindenki alakítsa az ízlése szerint.
Ne süssük légkeveréssel, mert nagyon kiszárítja a tésztát.
Érdemes a fémformáknál leválasztó spray-t használni.
Szilikon formában nem sikerült úgy, mint fémben, furcsán puha maradt az alja.

Jó étvágyat hozzá!
Max

Inspiráció: Herzelieb.de

Nincsenek megjegyzések: