Két éve tettem fel az alapreceptjét
ennek a bagettnek. Hamar népszerű lett, sokan, sok féleképpen készítették el. Készítettük
a Balatoni Kurzusok keretein belül, szerepelt
a keszthelyi VSZK (vendéglátóipari iskola) rendkívüli óráján és helyi termék
találkozón egy egész asszonykórus formázta velem.
Azóta sok apróság változott, ezért is akartam frissíteni a receptet.
Nem kapkodós recept, szánjunk rá időt, meghálálja. Nem a munka része a sok, az
talán ha összesen 10 perc, a pihentetés amire várni kell. De még egyszer mondom,
adjuk meg neki, megéri.
Aki szeretné kipróbálni, javaslom, kezdjen ezzel a recepttel, jól ki
lehet tapasztalni a tésztát, és utána lehet kísérletezni. Nem jó a teljes kiőrlésű
tönköly és búzaliszt. Lehet azzal is, de ott sok mindent kell változtatni. (két
egymás utáni sütés sem lett ugyanolyan TK lisztből)
15 dkg fehér tönkölyliszt TBL 70
35 dkg Tüskeszentpéteri
kenyérliszt BL-80
32 dkg, (3,2 dl) langyos víz
2,5 dkg friss élesztő vagy 7 g szárított
2 csapott teáskanál só
1 csipet cukor
Keverjük el a langyos vízben a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt (ha
szárítottal dolgozunk, azt hintsük el a víz tetején, és hagyjuk pár percet,
hogy feloldódjon), és egy erősebb spatulával, vagy fakanál nyelével keverjük
össze.
Szitáljuk össze a liszteket, keverjük bele a sót. Keverjük bele a
lisztes-sós keveréket az élesztős vízbe.
Dolgozzuk jól össze, annyira, hogy minden lisztet vegyen fel. Takarjuk
le, és tegyük félre pihenni 20-35 percre.
Borítsuk erősen lisztezett nyújtólapra, finoman lapítsuk ki a
kezünkkel, majd hajtsuk össze. Lisztezzünk alá, és a tésztára is, takarjuk le,
ismét 20-35 percet pihentessük.
Lapítsuk ki ismét, hajtsuk össze, takarjuk le, és megint pihentessük
20-35 percet (második hajtás).
Terítsük ki ismét, hajtsuk össze, letakarva, pihentessük újabb 20
percet (harmadik hajtás).
Vágjuk a pihentetett tésztát három egyforma részre. Lapítsuk ki, majd
kezdjük el feltekerni, úgy, hogy minden hajtásnál a tenyerünkkel nyomkodjuk le
a tésztát. Sodorjuk ki, és tegyük sütőpapírra, vagy bagett lemezre, vagy
sütőpapírra.
Melegítsük elő a sütőt 220-230 fokra, (alsó-felső sütés)míg
felmelegszik, takarjuk le a tésztát.
Vágjuk be egy éles késsel, kenjük vagy locsoljuk meg a tetejét hideg
vízzel. Tegyük a forró sütőbe, süssük 10 percet ezen a hőfokon, majd vegyük
lejjebb 190 fokra, és süssük még 15 percet.
Tipp és trükk:
Miután kihagyjuk a dagasztást, így fontos, hogy az élesztő és a só is
rendesen elkeveredjen.
Érdemes a lisztet 3-4 részletben belekeverni, de semmiképpen se
keverjük túl, mert kemény lesz a tészta.
Érdemes megfigyelni, hogy mennyivel másabb a 20 és a 30-35 percet
pihent tészta állaga.
Ha nincs bagett lemezünk, tegyük sütőpapírra. A sütővel melegítsünk fel
egy tepsit, és arra tegyük rá a papírral együtt, és úgy süssük meg.
Jó étvágyat hozzá!
Max (Tanulj meg velem sütni!)
A Tüskeszentpéteri lisztet a Zala Cereália
biztosította, köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése