2016. január 11., hétfő

Mogyorós linzer

Maradékmentős, vagy tízóraira készítős. Én a karácsonyi maradék mogyorót használtam fel, de lehetne, mandula, dió vagy kesudió. Gyorsan összerakható, pár óra a hidegben, aztán sütés, és ha ügyesek vagyunk, (állítólag) fedeles dobozban kibírja pár hétig. Viszont ha forrócsokiznánk, egy hűvösebb este, akkor áldozzuk fel nyugodtan, hamar pótolható.

Elkészítési idő: 40-45 perc + a pihentetés



30 dkg finomliszt
22 dkg puha vaj
15 dkg barnacukor
8 dkg mogyoró
1 nagy tojás sárgája
1 teáskanálnyi vaníliás cukor
1 csipet só




1. A mogyorót aprítsuk durvára. A vajat keverjük habosra a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojás sárgájával. Keverjük hozzá a mogyorót, a lisztet és a sót. Dolgozzuk össze, és osszuk négy egyenlő részre.
2. Formázzunk a tésztából hengert, tekerjük szorosan háztartási fóliába, és tegyük a hűtőbe 4-5 órára.
3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztából egy éles késsel, vágjunk fél centis korongokat. Tegyük sütőpapírra, hagyjunk köztük kis távolságot.
4. Forró sütőben, 15-18 perc alatt süssük meg. Akkor jó, ha a széle körben elkezd pirulni. A sütőből kivéve, pár percet hagyjuk a lemezen, majd rácsra téve, hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

Nincsenek megjegyzések: