2016. január 26., kedd

Előtésztás, félbarna cipó

A Balatoni Kurzusok keretein belül, kenyérsütős estet rendeztünk a keszthelyi Balaton Színházban. Ebből a tésztából csináltunk kis molnárkákat (pici, vekni alakú tészta). Míg a tészta kelt, beszélgettünk, és készítettünk egy tejes-zsíros gyors kiflit, aminek az alapja ez a tészta volt. Jól sikerült este volt, az illatos, langyos bucikat, szalvétába csomagolva vitték haza. Azóta több visszajelzés is érkezett, sülnek a kiflik, kenyérkék.


Elkészítési idő: munka 20-25 perc, összes idő, 8-9 óra

Előtészta:

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 dl (10 dkg) langyos víz
1 g friss élesztő

Tészta:

Az előtészta
40 dkg kenyérliszt
2,5 dl (25 dkg) langyos víz
1 csipet cukor
9 g élesztő

2 csapott teáskanálnyi só


1. Az előtésztához a langyos vízben feloldjuk az élesztőt, pár percet hagyjuk, majd hozzákeverjük a lisztet. Jól összekeverjük, és lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni 5-6 órát.
2. A 2,5 dl langyos vízben feloldjuk a cukrot és az élesztőt. Hozzákeverjük az előtésztát is. Hagyjuk 3-4 percet dolgozni az élesztőt, majd hozzá dolgozzuk a lisztet és a sót. 4-5 perc alatt összegyúrjuk, és lefedve, langyos, huzatmentes helyen hagyjuk pihenni 15-20 percet.
3. Vegyük ketté a tésztát, gyengén lisztezett munkalapon formázzuk meg. Tegyük sütőlapra, a tetejét vékonyan hintsük meg liszttel. Takarjuk le, és kelesszük 40-45 percet. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
4. Vágjuk be a tészta tetejét. Tegyük a forró sütőbe, spricceljünk alá hideg vizet, és süssük 35-40 percet 200 fokon.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések: