2015. május 24., vasárnap

Barackos kelt lepény

Van Franciaországban egy pékség, ahol a mögöttük lévő gyümölcsös szezon terméséből készítenek lepényeket. Nincsen ezer féle termék, csak a gyümölcsös lepény (mondjuk ez jellemző a francia pék és cukrász világra, hogy egy dolgot csinálnak csak, de azt nagyon jól). Friss gyümölcsből, egyszerű, vajas, kelt tésztával, egyszerűen.

Elkészítési idő: 100-110 perc, ebből munka 15-20 perc



35 dkg sima liszt
15 dkg rétesliszt
2 dl langyos tej
1 tojás
5 dkg puha vaj
5 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztő
csipet só

15-20 dkg barack (lehet befőtt is)

3-4 evőkanál barnacukor


1. A tejben belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük egy kevés cukorral. Pihentessük pár percet.
2. A liszteket szitáljuk össze a sóval és a maradék cukorral. A tojásokat és a liszteket keverjük bele az élesztős tejbe.
3. Kezdjük el dagasztani a tésztát. Amikor már kezd összeállni, adjuk hozzá a puha vajat is, és dagasszunk puha, lágy tésztát. Ha túl lágy lenne, kevés liszttel korrigáljuk. Letakarva, langyos helyen kelesszük 25-30 percet. Közben a gyümölcsöt hámozzuk meg, és szeljük fel cikkekre.
4. Nyújtsuk ki a tésztát, tegyük sütőpapírra (az olvadt cukor lefolyhat). Rakjuk meg a tetejét a barack szeletekkel. Hintsük meg a barnacukorral és letakarva kelesszük 20 percet. Melegítsük elő s sütőt 180 fokra.
5. Forró sütőben, 30-35 perc alatt süssük szép ropogósra. Hagyjuk a tepsin langyosra hűlni, vigyázzunk, a karamell réteg, forró!

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


Nincsenek megjegyzések: