Van Franciaországban egy pékség, ahol a mögöttük lévő gyümölcsös szezon
terméséből készítenek lepényeket. Nincsen ezer féle termék, csak a gyümölcsös
lepény (mondjuk ez jellemző a francia pék és cukrász világra, hogy egy dolgot
csinálnak csak, de azt nagyon jól). Friss gyümölcsből, egyszerű, vajas, kelt
tésztával, egyszerűen.
Elkészítési idő: 100-110 perc, ebből munka 15-20 perc
35 dkg sima liszt
15 dkg rétesliszt
2 dl langyos tej
1 tojás
5 dkg puha vaj
5 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dkg friss élesztő
csipet só
15-20 dkg barack (lehet befőtt is)
3-4 evőkanál barnacukor
1. A tejben belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük egy kevés
cukorral. Pihentessük pár percet.
2. A liszteket szitáljuk össze a sóval és a maradék cukorral. A
tojásokat és a liszteket keverjük bele az élesztős tejbe.
3. Kezdjük el dagasztani a tésztát. Amikor már kezd összeállni, adjuk
hozzá a puha vajat is, és dagasszunk puha, lágy tésztát. Ha túl lágy lenne,
kevés liszttel korrigáljuk. Letakarva, langyos helyen kelesszük 25-30 percet.
Közben a gyümölcsöt hámozzuk meg, és szeljük fel cikkekre.
4. Nyújtsuk ki a tésztát, tegyük sütőpapírra (az olvadt cukor
lefolyhat). Rakjuk meg a tetejét a barack szeletekkel. Hintsük meg a
barnacukorral és letakarva kelesszük 20 percet. Melegítsük elő s sütőt 180
fokra.
5. Forró sütőben, 30-35 perc alatt süssük szép ropogósra. Hagyjuk a
tepsin langyosra hűlni, vigyázzunk, a karamell réteg, forró!
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept a Kedvenc Gasztro
rejtvény magazinban jelenik meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése