Az első rozsos-magos
szendvicskenyér sütése óta terveztem a „fehérebb” verziót. A sima liszt
arányát nem akartam növelni, ezért tönköly lisztet használtam, de a
teljekiőrlésű verziót. Van, amikor tészta színe a meghatározó a fogyasztók
számára. Ekkor jön a tönkölyliszt, ami „fehérnek” tűnik, viszont kedvezőbbek a
tulajdonságai.
Elkészítési idő: 90-95 perc
20 dkg teljes kiőrlésű Biomag
tönkölyliszt
6 dkg + 1 evőkanálnyi simaliszt
2 dkg rétesliszt
7,5 dkg magkeverék (len, szezám, napraforgó és tökmag)
5 dkg Biomag
zabpehelyliszt
2,5 dkg friss élesztő (vagy 7g szárított)
4 dl langyos víz
1 evőkanálnyi étolaj
1 teáskanálnyi só
1 csipet cukor
pár csepp olaj a formát kikenni
1. Egy mélyebb keverőtálba öntjük a langyos vizet, feloldjuk
benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meghintjük egy kanálnyi liszttel,
és jól összekeverjük.
2. Keverjük össze a liszteket a zabpehellyel, a sóval, és a
magokkal. Adjuk a felhabzott élesztőhöz.
3. Keverjük bele az olajat és alaposan dolgozzuk össze.
Kenjünk ki egy hasábformát olajjal, és öntsük bele a tésztát. Igazítsuk el,
szórjuk meg magokkal, fedjük le, és langyos, huzatmentes helyen hagyjuk kelni
20-25 percet. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
4. Tegyük a tésztát a meleg sütőbe, és 45-50 perc alatt
süssük meg. Sütés után, óvatosan vegyük ki a formából, és rácson hagyjuk
kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a lisztet a Biomag
Malom segített kiválasztani, köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése