2015. március 3., kedd

Rozsos-magos szendvicskenyér (DNK)

Újabb DNK kenyér, (Dagasztás Nélkül Készült). Nem kellenek különleges eszközök, egy tál és egy keverőlapát.
A mostanában divatos, hasáb formában, igazi szendvicskenyér. Szaftos, puha a tésztája, tele magas rosttartalmú liszttel, magokkal. Nagyon finom, pár naposan pirítva is, vagy akár falatka szendvicsek talpaként. Az első szeletet, frissen, langyosan, vajjal megkenve kóstoltuk.

Elkészítési idő: 90-95 perc



20 dkg teljes kiőrlésű Biomag rozsliszt
7,5 dkg fehér Biomag őszi búzaliszt vagy sima liszt
7,5 dkg magkeverék (szezám, len, tökmag)
5 dkg finom szemű zabpehely
2-2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
3,5.4 dl langyos víz
1 evőkanálnyi étolaj
2 csapott teáskanálnyi só
1 teáskanálnyi cukor (vagy egy evőkanálnyi méz)
pár csepp olaj a formát kikenni




1. Keverjük el egy deci vízben az élesztőt, a cukrot és egy evőkanálnyi lisztet. A magokból egy kanálnyit tegyünk félre, a tetejére.
2. Keverjük össze a liszteket a sóval, a zabpehellyel és a magokkal. Dolgozzuk össze a felfuttatott élesztővel. Lágy tésztát kapunk, hasonlót a galuskáéhoz.
3. Kenjünk ki egy 10x30 cm-s hasábformát vékonyan olajjal. Öntsük bele a tésztát, simítsuk el és szórjuk meg a félretett maggal. Letakarva kelesszük 20-30 percet, közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
4. Tegyük az előmelegített sütőbe, süssük 45-50 percet.

Jó étvágyat hozzá!
Max
Inspiráció: Chef Viki, köszönjük!

A recepthez a lisztet a Biomag Malom segített kiválasztani, köszönjük!

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

De szép lett :-) Ugye milyen kis csocsi kenyérke?

Max Gastro írta...

Igen, köszönöm, annyira megtetszett, hogy a hamarosan induló főzőtanfolyamon, az elsők között szerepel! Több verzióban készült már, ma reggel is ilyet ettünk.

Névtelen írta...

Szia Max,
Csak gratulalni akartam a recepthez, tobb mint egy hete csinaltam meg, hutoben tartva meg mindig jo, annyit valtoztattam,hogy teljes kiorlesu buzalisztbol csinaltam rozs helyett.Ez a kenyerke most kivaltja az eddig uzletben vasaroltat..nagyon koszonom a szuper receptet!! Udv: Erika

Max Gastro írta...

Köszönöm, örülök, hogy jól sikerült. Jól variálható tészta, változatosan elkészíthető.