Egyszerű tésztából, kézzel készíthető, ropogós baguette. Három, szép
darab (~28 dkg-s) tésztát készíthetünk. Pont elférnek egy hármas baguette
sütőlemezen.
A liszteket kedvünk szerint helyettesíthetjük. Készülhet sima
fehérlisztből, de a legjobb állagú a tönkölyliszttel lett.
Elkészítési idő: 150-160 perc
32 dkg langyos víz
2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
10 dkg rétesliszt
15 dkg BIO fehér tönkölyliszt
35 dkg BIO Őszi búzaliszt
1 teáskanálnyi só
1. Morzsoljuk bele a langyos vízbe az élesztőt, és kevergetve oldjuk
fel benne. Szitáljuk át a liszteket, és keverjük bele a sót.
2. Keverjük az élesztőhöz a liszteket. Nem kell gyúrni, annyira
dolgozzuk csak össze, hogy felvegye az összes lisztet a tálból. Fedjük le, és
langyos helyen pihentessük 20-25 percet.
3. Gyengén lisztezett nyújtólapon gyúrjuk át a tésztát. Lisztezzük meg,
és lefedve hagyjuk pihenni újabb 20-25 percet.
4. Ismét gyúrjuk át a tésztát, és osszuk három egyforma részre.
Formázzunk belőle gombócot, hintsük meg liszttel, takarjuk le és pihentessük
20-25 percet.
5. Melegítsük elő a sütőt 225-235 fokra. Nyújtsuk ki egyesével a
gombócokat lappá, a tenyerünkkel. Kezdjük el felhajtani a tésztát, és minden
tekerésnél nyomogassuk le.
6. A végén jól nyomjuk össze, és sodorjuk ki sütőlap hosszúságúra.
Tegyük rá a lemezre, és takarjuk le 15-20 percre.
7. Kenjük le hideg vízzel, és egy éles késsel vágjuk be. Tegyük a forró
sütőbe, és süssük 25-30 perc alatt, szép piros ropogósra.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk!
Max (Tanulj meg velem sütni!)
A recepthez a lisztet a Biomag-Malom
Kft. segített kiválasztani, köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése