Gyors félbarna tészta, Ciderrel (almaborral). Találkoztam egy francia pékkel, aki
egy kis kávézót üzemeltet, amiből ugyan sok ezer van Franciaországban, így
próbálnak egyedi módón kitűnni a tömegből. Felépítettek egy mini pékséget, ahol
a saját célra készítenek péksüteményeket és cukrászsüteményeket. Nem a Croissan-t
tették meg vezető terméknek, hanem a baguette-t. Elő tésztával, frissen készül,
napi többszöri sütéssel. A tészta receptjét a nagymamájától kapta, felhasználva
a család egyik saját készítésű italát, a cidert, az almabort. Meg van benne az
a cukortartalom, amitől az élesztő jobban érzi magát, a szénsavassága segít
abban, hogy könnyebb legyen a tészta, de az alma savassága is szerepet kap.
Azóta foglalkoztat a ciderrel készített tészta, most ki is próbáltam. Most
egy a boltokban kapható almabort választottam, de ki fogom próbálni a
kistermelőknél kapható változattal is. Nem elő tésztát készítettem, hanem a
gyors zsemle tésztájából készítettem.
1,5 dl cider/almabor
1 dl víz
2,5 dkg friss élesztő
A langyos almabort és a vizet összekeverjük, belemorzsoljuk az
élesztőt, összekeverjük, és lefedve hagyjuk 15 percet pihenni. Ez idő alatt az
élesztő felhabzik, elindul.
15 dkg kenyérliszt (BL80)
10 dkg BIO Rozsliszt
10 dkg sima liszt (BL55)
1 teáskanálnyi só
1 evőkanál olaj
2-3 evőkanálnyi magkeverék (len, szezám, tökmag)
A zsemlék külsejére: 2-3 evőkanálnyi magkeverék (len, szezám, tökmag)
A felhabzott élesztőhöz keverjük a liszteket, és a sót. Elkezdjük
dagasztani, mikor már a folyadékot felvette a liszt, akkor hozzá adjuk az
olajat, és a magkeveréket. Puha, rugalmas tésztát dagasztunk, ha kell, adunk
még hozzá lisztet. A bedagasztott tésztát, egy gyengén lisztezett nyújtólapra
helyezzük, és nyolc egyforma részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A gombócokat egyesével hengergessük rövid kis rudakká, és hempergessük
meg a magkeverékben. Tegyük sütőpapírral bélelt lemezre, és letakarva
pihentessük 10 percet.
Vágjuk meg a tetejét egy éles késsel, spricceljük meg hideg vízzel, és
tegyük a forró sütőbe. Süssük 22-25 percet, majd a végén meg egy kevés vízzel
spricceljük meg. Rácson hagyjuk kihűlni.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk!
Max (Tanulj meg velem sütni!)
A recepthez a lisztet a Biomag-Malom
Kft. segített kiválasztani, köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése