2014. szeptember 11., csütörtök

Jó reggelt! félbarna, magos zsemlék

Gyors félbarna tészta, Ciderrel (almaborral). Találkoztam egy francia pékkel, aki egy kis kávézót üzemeltet, amiből ugyan sok ezer van Franciaországban, így próbálnak egyedi módón kitűnni a tömegből. Felépítettek egy mini pékséget, ahol a saját célra készítenek péksüteményeket és cukrászsüteményeket. Nem a Croissan-t tették meg vezető terméknek, hanem a baguette-t. Elő tésztával, frissen készül, napi többszöri sütéssel. A tészta receptjét a nagymamájától kapta, felhasználva a család egyik saját készítésű italát, a cidert, az almabort. Meg van benne az a cukortartalom, amitől az élesztő jobban érzi magát, a szénsavassága segít abban, hogy könnyebb legyen a tészta, de az alma savassága is szerepet kap.

Azóta foglalkoztat a ciderrel készített tészta, most ki is próbáltam. Most egy a boltokban kapható almabort választottam, de ki fogom próbálni a kistermelőknél kapható változattal is. Nem elő tésztát készítettem, hanem a gyors zsemle tésztájából készítettem.


1,5 dl cider/almabor
1 dl víz
2,5 dkg friss élesztő


A langyos almabort és a vizet összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, és lefedve hagyjuk 15 percet pihenni. Ez idő alatt az élesztő felhabzik, elindul.



15 dkg kenyérliszt (BL80)
10 dkg sima liszt (BL55)
1 teáskanálnyi só
1 evőkanál olaj
2-3 evőkanálnyi magkeverék (len, szezám, tökmag)


A zsemlék külsejére: 2-3 evőkanálnyi magkeverék (len, szezám, tökmag)



A felhabzott élesztőhöz keverjük a liszteket, és a sót. Elkezdjük dagasztani, mikor már a folyadékot felvette a liszt, akkor hozzá adjuk az olajat, és a magkeveréket. Puha, rugalmas tésztát dagasztunk, ha kell, adunk még hozzá lisztet. A bedagasztott tésztát, egy gyengén lisztezett nyújtólapra helyezzük, és nyolc egyforma részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A gombócokat egyesével hengergessük rövid kis rudakká, és hempergessük meg a magkeverékben. Tegyük sütőpapírral bélelt lemezre, és letakarva pihentessük 10 percet.
Vágjuk meg a tetejét egy éles késsel, spricceljük meg hideg vízzel, és tegyük a forró sütőbe. Süssük 22-25 percet, majd a végén meg egy kevés vízzel spricceljük meg. Rácson hagyjuk kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk!

Max (Tanulj meg velem sütni!)
A recepthez a lisztet a Biomag-Malom Kft. segített kiválasztani, köszönjük!


Nincsenek megjegyzések: