2013. szeptember 2., hétfő

Kovászolt rozsos-tönkölyös kenyér, teljekiőrlésű BIO lisztből

Kovászolt rozsos-tönkölyös kenyér, teljes kiőrlésű BIO lisztből

A RábcakapiBIO liszt fogalom a BIO termékek között. Régóta szerettem volna kipróbálni, ezért is örültem, mikor szóltak az Allium Delikát üzletből, hogy megjött az első liszt szállítmány.
Kalandra fel, gondoltam. Sütöttem már több fajta BIO lisztből, de nem mindig sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Az eddigi tapasztalatok alapján, a bevált 24 órás kovászt választottam, és a rozslisztet kevertem teljes kiőrlésű tönköly liszttel.
Nem csalódtam, nagyon jó állagú, finom ízű kenyér lett belőle, ajánlom kipróbálásra. A rozskenyerekre jellemző savanyú íze nem volt. Puha, rugalmas a bélzete, és másnap sem morzsálódott.




Rozskovász:

20 dkg teljes kiőrlésű RábcakapiBIO rozsliszt
22 dkg langyos víz
5 g friss élesztő

A langyos vízben feloldom az élesztőt, majd apránként hozzákeverem a lisztet. Jól összekeverem, majd lefedem, és szobahőmérsékleten hagyom érni 24 órát.



Kenyértészta:

1 adag érett rozskovász (lásd fent)
30 dkg fehér tönköly liszt
15 dkg langyos víz
1 dkg friss élesztő
5 g búzasikér (elhagyható)
1 teáskanálnyi almaecet
2 csapott teáskanálnyi tengeri só

A megérett kovászt egy keverő tálba teszem, belemorzsolom az élesztőt és ráöntöm a langyos vizet. Kicsit összekeverem, és pár percet hagyjuk pihenni. A liszteket összekeverem a sóval, a sikérrel, hozzáadom az élesztős keverékhez az ecettel együtt.


Aki nem bír magával, és még forrón megvágja a kenyeret

Sima rugalmas tésztát dagasztok belőle. Lefedem, és langyos, huzatmentes helyen kelesztem 40-50 percet.
A megkelt tésztát átgyúrom, és vekni alakúra formázom. Sütőpapírral bélelt, fedeles sütőedénybe (pl. jénai tál) teszem, és hagyom kelni 40-50 percet. Közben előmelegítem a sütőt 250 fokosra.
A megkelt tészta tetejét megspriccelem hideg vízzel, és a meleg sütőbe teszem. Lefedve sütöm 30-35 percet, majd leveszem a tetejét, a hőmérsékletet 200 fokra visszaveszem, és tovább sütöm még 10-15 percet. Ha megsült, kiveszem, a tetejét ismét megspriccelem hideg vízzel, és rácsra helyezem kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk!

Max (Tanulj meg velem sütni!)

A sütéshez a liszteket az Allium Delikát és a Biomag-Malom Kft. biztosította, köszönjük!

Nincsenek megjegyzések: