2013. szeptember 8., vasárnap

Félbarna, kovászolt kenyér, BIO lisztekből


Félbarna, kovászolt kenyér

Felbátorodva a Rábcakapi rozsliszttel készült kenyér sikerén, újabb lisztet próbáltam ki a Rábcakapi BIO lisztek közül. Minden alapanyagot az Allium Delikátból hoztam, a sót és a vizet leszámítva. Ha a környéken laksz, és szeretnél minőségi lisztet, vagy más kenyérsütős alapanyagot, akkor keresd a Beát, biztosan segíteni fog. Magok, lisztek széles választéka, szárított élesztő (én most a Vánczát próbáltam ki), sikér és burgonyapehely, egyszóval minden.




Félbarna kenyeret sütöttem, és többféle lisztet kevertem, mert az oly sokat emlegetett Pékmester azt javasolta. Ismét a 24 órás kovászt választottam.

Kovász:

5 dkg rozsliszt
10 dkg fehér tönköly liszt
20 dkg langyos víz
¼ mokkás kanál szárított élesztő



A vízben feloldom a szárított élesztőt, és pár percet hagyom, had kelljen életre. A liszteket összekeverem, és az élesztős vízzel is összedolgozom. Nem kell simára, csak pár határozott mozdulattal kikeverni. Lefedem, és huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten hagyom érni, 18-24 órát.



Kenyértészta:

1 adag kovász
15 dkg sima búzaliszt (BL55)
15 dkg langyos víz
1 mokkáskanálnyi szárított élesztő
1-2 teáskanálnyi burgonyapehely
5 g búzasikér (elhagyható)
1 teáskanálnyi almaecet
2 csapott teáskanálnyi tengeri só

A kovászhoz hozzá keverem, a langyos vizet, az élesztőt, és pár percet hagyom pihenni. Összekeverem a liszteket, a sikért, a burgonyapelyhet és a sót. Hozzáadom a kovászt és az ecetet, majd rugalmas tésztát dagasztok belőle. Ha a tészta állaga egy kicsit lágy lenne, adjunk hozzá egy kis lisztet, ha pedig kemény, akkor egy kis vízzel korrigáljuk az állagát.
Fedeles tálba teszem, és 40-50 percet hagyom, langyos helyen kelni.



A megkelt tésztát átgyúrom, és cipó alakúra formázom. Fedeles sütőedénybe, sütőpapírra helyezem, és lefedve ismét kelesztem 40-50 percet, közben a sütőt előmelegítem 250 fokosra.
A megkelt kenyér tetejét bevágom egy éles pengével, majd megspriccelem hideg vízzel. A tetőt ráteszem, és a forró sütőbe teszem, lefedve sütöm 40 percet. Ha letelik az idő, kiveszem az edényt, leveszem a tetejét, ismét gyengéden megspriccelem, letekerem a hőfokot 200 fokra, majd tető nélkül sütöm még 10-15 percet. Amikor megsült, a tetejét kevés vízzel megspriccelem, és rácson hagyom kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk!

Max (Tanulj meg velem sütni!)

A sütéshez az alapanyagot az Allium Delikát és a Biomag-Malom Kft. biztosította, köszönjük!


Nincsenek megjegyzések: