Süti nyalóka
Hozzám is elért az új őrület. Igaz még az ünnepek előtt, de
igazából most is aktuális. Kezdődnek az iskolai jelmezbálok, karneválok, és ide
tökéletes süti desszert a süti nyalóka.
Az elvégzett, gyors nyomozás a származási helynek Amerikát
jelölte meg, pontosabban a Cupcake sütő ipart. A díszítéskor leeső
tésztamaradék ledarálva és valamilyen lekvárral vagy kötőanyaggal megkötve (ég
veled puncs szelet, a magyar cukrászat maradékfelhasználós sütije). A legdurvábbnak
a mogyoróvajjal összedolgozott, kakaós Oero kekszmorzsából gyúrt PopCake tűnt a
számomra.
Én egy kicsit kevésbé ütős, ám de annál finomabb
összeállítást készítettem. Felhasználhatjuk a megmaradt mézes puszedlikat, mézeseket,
kekszeket vagy piskótákat. Több verzió készült, nekünk a piskóta alappal
készített jött be a legjobban. Érdemes a piskótát előtte egy kicsit
megszárítani. A morzsához vörösborban sült meggyet kevertem, de ezt bármilyen
lekvárral helyettesíthetjük.
Hozzávalók, 30-35 golyóhoz:
20-25 dkg piskóta lap
1 üveg vörösborban
sült meggy (250 ml)
bambuszpálcika
20-25 dkg csokoládé a bevonáshoz
színes cukordara vagy őrölt mandula, mogyoró, pisztácia a
díszítéshez.
A piskótát egy késes aprítóban daráljuk morzsásra. Ha hígabb
állagú kötőanyagot használunk, mint én is, akkor érdemes a következőképpen
darálni. Vegyük a tésztát három részre, és a lekvárt is. Tegyük az első adag
tésztát a gépbe, járassuk pár pillanatot, és amikor kezd morzsás lenni, akkor
adjuk hozzá a lekvár harmadát. Dolgozzuk össze, majd tegyük egy keverőtálba.
Ugyanígy készüljön el a másik két adag tészta is.
Keverjük jól össze a darálékot, és pihentessük 30-40 percet.
Egy kanállal szaggassunk egyforma galuskákat, majd azt nedvesített kézzel
formázzuk gombóc alakúra. Tegyük ismét félre egy kicsit pihenni. Készítsük elő
a pálcikákat, én a nyársat elvágtam két darabra, így lett két, ~ 10 cm-s nyél.
Olvasszuk fel a csokoládét, és temperáljuk.
A golyókat szúrjuk fel a nyélre, és óvatosan mártsuk bele az olvadt
csokoládéba. Csepegtessük le, és szúrjuk bele egy tartóba (pl. nikecell lap),
és hagyjuk teljesen megdermedni. Ha dekorálni akarjuk, akkor a csepegtetés
után, egy edény felett szórjuk meg a dekorálóval.
Ha megdermedt a csokoládé teljesen, csomagoljuk bele kis
fóliákba, és fedeles dobozba tároljuk.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ (bár most nem
sütöttünk)
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése