2012. november 9., péntek

Békebeli, egyszerű kávésütemény


Egy régebbi, nagy-sikerű recept felelevenítése a Max konyhája oldalról. Népszerű mert könnyen elkészíthető, egyszerű a recept. Az eredeti recept az 1900-as évek elejéről származik, de a mai napig megállja a helyét. Békebeli recept, nincs benne semmi mesterséges adalék.



Az oldal célja a sütés megszerettetése, és bemutatása az egyszerűen elkészíthető ám nagyon finom dolgoknak. Könnyen elkészíthető, puha, foszlós alap édes-tészta. Kínálhatjuk kávézáshoz, forró csokihoz vagy kakaóhoz, de magában is fogyasztható.

Hozzávalók, 24 db-hoz:

-          40 dkg sima liszt
-          8 dkg vaj
-          4 dkg (por) cukor vagy ízesített cukor
-          1 tojás
-          1,5 dl tej
-          Csipet (citromos) só
-          1,5 dkg élesztő

A kenéséhez: egy tojás sárgája, szórásához kristálycukor



Puha lágy tésztát dagasztunk, és liszttel megszórva, lefedve kelesszük a duplájára. A dagasztáskor ügyeljünk arra, hogy a liszt mennyisége attól függ, mekkora a tojásunk. Lisztezett nyújtólapon kinyújtjuk, és háromszögekre vágjuk, majd szorosan feltekerjük. Kenjük le tojással és szórjuk meg kristálycukorral Előmelegített sütőben, 180-190 C-on, süssük szép pirosra.

Tetszés szerint tölthetjük is a tésztát, illik hozzá a kakaó (mintha kakaós csigát készítenénk). Ha különleges finomságot szeretnénk készíteni, nyújtás után kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg kristálycukorral, majd így tekerjük fel. Jó étvágyat hozzá!


Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

4 megjegyzés:

Beastie írta...

Már kel is ez a finomság :-)

Max Gastro írta...

Tehát inspiráló volt :-) Mesélj majd!

Beastie írta...

Nem volt benne, hogy mennyi ideig süssük Beállítottam légkeverésest 25 percre s lementem kutyát sétáltatni, de szóltam a Timinek, hogy figyeljen. Mielőtt lementem, még rákapcsoltam a beépített gőzsütőt is. Nagyon jó kis sütike született. Egy sorba nutellát is tettem bele. Viszont egy darab tojás sárgája nagyon kevés a lekenéshez..... és köszi a receptet, megettük az egész tepsit, tejbe és kakaóba mártogatva :)

Max Gastro írta...

Sok függ a tojás nagyságától is. Igen, köszi javítom, írok bele sütési időt. Örülök hogy tetszett. Próbáld ki olvasztott vajjal lekenve, megszórva cukorral és úgy feltekerve.