Egy régebbi, nagy-sikerű recept
felelevenítése a Max konyhája oldalról. Népszerű mert könnyen elkészíthető,
egyszerű a recept. Az eredeti recept az 1900-as évek elejéről származik, de a mai
napig megállja a helyét. Békebeli recept, nincs benne semmi mesterséges adalék.
Az oldal célja a sütés megszerettetése, és bemutatása az egyszerűen
elkészíthető ám nagyon finom dolgoknak. Könnyen elkészíthető, puha, foszlós alap édes-tészta. Kínálhatjuk kávézáshoz, forró
csokihoz vagy kakaóhoz, de magában is fogyasztható.
Hozzávalók, 24 db-hoz:
- 40
dkg sima liszt
- 8
dkg vaj
- 4
dkg (por) cukor vagy ízesített
cukor
- 1
tojás
- 1,5
dl tej
- Csipet (citromos)
só
- 1,5
dkg élesztő
A kenéséhez: egy tojás sárgája, szórásához kristálycukor
Puha lágy tésztát dagasztunk, és liszttel megszórva, lefedve
kelesszük a duplájára. A dagasztáskor ügyeljünk arra, hogy a liszt mennyisége
attól függ, mekkora a tojásunk. Lisztezett nyújtólapon kinyújtjuk, és
háromszögekre vágjuk, majd szorosan feltekerjük. Kenjük le tojással és szórjuk
meg kristálycukorral Előmelegített sütőben, 180-190 C-on, süssük szép pirosra.
Tetszés szerint tölthetjük is a tésztát, illik hozzá a kakaó
(mintha kakaós csigát készítenénk). Ha különleges finomságot szeretnénk
készíteni, nyújtás után kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg
kristálycukorral, majd így tekerjük fel. Jó étvágyat hozzá!
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
4 megjegyzés:
Már kel is ez a finomság :-)
Tehát inspiráló volt :-) Mesélj majd!
Nem volt benne, hogy mennyi ideig süssük Beállítottam légkeverésest 25 percre s lementem kutyát sétáltatni, de szóltam a Timinek, hogy figyeljen. Mielőtt lementem, még rákapcsoltam a beépített gőzsütőt is. Nagyon jó kis sütike született. Egy sorba nutellát is tettem bele. Viszont egy darab tojás sárgája nagyon kevés a lekenéshez..... és köszi a receptet, megettük az egész tepsit, tejbe és kakaóba mártogatva :)
Sok függ a tojás nagyságától is. Igen, köszi javítom, írok bele sütési időt. Örülök hogy tetszett. Próbáld ki olvasztott vajjal lekenve, megszórva cukorral és úgy feltekerve.
Megjegyzés küldése