2012. november 18., vasárnap

Házi krémes

Tanulj meg sütni. Ezzel a címmel született ez a blog, aztán koncentrálódott a kenyér-péksütemény sütésre. Most jött el a pillanat, és kezdünk visszatérni a sütős alapokhoz is. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesz tovább kenyérsütés, hanem inkább azt jelenti, tágulnak a határok, újabb témákat veszünk elő. Legyen az első mindjárt egy, amúgy kényes téma, a krémes készítése. 
Azon semmi meglepő sincsen, hogy ezt is elkészítették tasakos verzióban. Azon viszont érdemes lenne elgondolkozni, hogy mi lehet abban a tasakban, amit hideg tejjel kikeverve, "házi krémest" kapunk. De ennek boncolgatása legyen inkább az ezzel foglalkozó szakemberek dolga, megfejteni, ismét milyen szintetikus dologgal akarnak minket megetetni.
Jöjjön inkább a krémes készítése, egy igazán egyszerű, családi recept alapján. 
Készült már a Max konyhájában, Francia krémes tortaként, Zila formában




Elkészítési idő: 50 perc+ pihentetés

50 dkg előhűtött, leveles tészta (lehet mirelit is, de azt időben vegyük ki, hogy felengedjen)
0,5 l víz
15 dkg cukor
1 teáskanál vanília kivonat, vagy egy tasak vaníliás cukor
2 csomag vaníliás (főzős) pudingpor
5 tojás fehérje
1 csipet só

Először süssük meg a lapokat. Két lapra lesz szükségünk. Nyújtsuk ki a leveles tésztát vékonyra, böködjük meg villával a tésztát, akkor nem lesz hólyagos. Könnyebb a dolgunk, ha előnyújtott változatot választunk, ami sütőpapírra fel van tekerve. Az alsó lapot hagyjuk egyben, de a felső lapokat vágjuk el sütés előtt. Ebből e mennyiségű alapanyagból 12 szép darab krémest készíthetünk. Meleg sütőben, 170-180 C°-n, 5-8 perc alatt, két részletben süssük szép ropogósra. Tegyük félre kihűlni. Süssük ki a második adag lapot is hasonlóan.

A krémhez egy csipet sóval verjük a tojásfehérjéket kemény habbá. A vizet mérjük ki, és vegyünk ki belőle 4-5 evőkanálnyit, ezt keverjük el a pudingporral. A cukrot és a vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot) öntsük fel a maradék vízzel, egy méretes lábosban. Kis lángon melegítsük fel, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a csomómentesre kevert pudingport. Főzzük össze, és amikor már besűrűsödött, akkor kis részletekben adjuk hozzá a felvert tojáshabot, amit jól keverjünk el.

Tegyük az alsó lapot egy nagy tálcára, arra simítsuk rá a krémet. Itt nagy segítség, ha van sütemény keretünk. Ha az nincs akkor érdemes egy magasabb falú tepsiben elkészíteni, elkerülendő a krém kifolyását. A krém tetejét simítsuk el laposra, és helyezzük rá a felső lapokat. Tegyük hideg helyre, és hagyjuk a krémet teljesen megdermedni.

Éles késsel vágjuk fel a krémest, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)



Nincsenek megjegyzések: