Tanulj meg sütni. Ezzel a címmel született ez a blog, aztán koncentrálódott a kenyér-péksütemény sütésre. Most jött el a pillanat, és kezdünk visszatérni a sütős alapokhoz is. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesz tovább kenyérsütés, hanem inkább azt jelenti, tágulnak a határok, újabb témákat veszünk elő. Legyen az első mindjárt egy, amúgy kényes téma, a krémes készítése.
Azon semmi meglepő sincsen, hogy ezt is elkészítették tasakos verzióban. Azon viszont érdemes lenne elgondolkozni, hogy mi lehet abban a tasakban, amit hideg tejjel kikeverve, "házi krémest" kapunk. De ennek boncolgatása legyen inkább az ezzel foglalkozó szakemberek dolga, megfejteni, ismét milyen szintetikus dologgal akarnak minket megetetni.
Jöjjön inkább a krémes készítése, egy igazán egyszerű, családi recept alapján.
Készült már a Max konyhájában, Francia krémes tortaként, Zila formában
Elkészítési idő: 50 perc+ pihentetés
50 dkg előhűtött, leveles tészta (lehet mirelit is, de azt
időben vegyük ki, hogy felengedjen)
0,5 l víz
15 dkg cukor
1 teáskanál vanília kivonat, vagy egy tasak vaníliás cukor
2 csomag vaníliás (főzős) pudingpor
5 tojás fehérje
1 csipet só
Először süssük meg a lapokat. Két lapra lesz szükségünk. Nyújtsuk
ki a leveles tésztát vékonyra, böködjük meg villával a tésztát, akkor nem lesz
hólyagos. Könnyebb a dolgunk, ha előnyújtott változatot választunk, ami
sütőpapírra fel van tekerve. Az alsó lapot hagyjuk egyben, de a felső lapokat
vágjuk el sütés előtt. Ebből e mennyiségű alapanyagból 12 szép darab krémest
készíthetünk. Meleg sütőben, 170-180 C°-n, 5-8 perc alatt, két részletben
süssük szép ropogósra. Tegyük félre kihűlni. Süssük ki a második adag
lapot is hasonlóan.
A krémhez egy csipet sóval verjük a tojásfehérjéket kemény
habbá. A vizet mérjük ki, és vegyünk ki belőle 4-5 evőkanálnyit, ezt keverjük
el a pudingporral. A cukrot és a vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot)
öntsük fel a maradék vízzel, egy méretes lábosban. Kis lángon melegítsük fel,
majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a csomómentesre kevert pudingport.
Főzzük össze, és amikor már besűrűsödött, akkor kis részletekben adjuk hozzá a
felvert tojáshabot, amit jól keverjünk el.
Tegyük az alsó lapot egy nagy tálcára, arra simítsuk rá a
krémet. Itt nagy segítség, ha van sütemény keretünk. Ha az nincs akkor érdemes
egy magasabb falú tepsiben elkészíteni, elkerülendő a krém kifolyását. A krém
tetejét simítsuk el laposra, és helyezzük rá a felső lapokat. Tegyük hideg
helyre, és hagyjuk a krémet teljesen megdermedni.
Éles késsel vágjuk fel a krémest, majd porcukorral megszórva
tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése