Klasszikus szendvicskenyér forma, otthon, egyszerű kovászolt
tésztával. Kedvelt forma, a szendvics sütőkben könnyen használható, és valljuk
meg őszintén, tetszetős szendvicsek készülhetnek belőle. Ugyan a gyári verziók
speciális formában készülnek, de otthon is elkészíthető. Kovászolt tésztával,
kevesebb élesztő kell hozzá, és a tészta állaga is jobb lesz. Könnyen
elkészíthető, és a ráfordított idő sem több összesen fél óránál.
Hozzávalók, 2 rúdhoz (~30 cm-s):
Kovász:
3 dl (30 dkg) langyos víz
27 dkg rétesliszt
0,5 dkg friss élesztő
Az élesztőt elmorzsoljuk és elkeverjük a langyos vízzel. A
lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk az élesztős keverékhez, és elkeverjük. Lefedve,
huzatmentes helyre tesszük pihenni 12-14 órára.
Tészta:
A kovász
2,2 dl (22 dkg) langyos víz
45 dkg sima liszt (persze lehet kenyérliszt is)
1 dkg friss élesztő
2 teáskanál só
Az élesztőt rámorzsoljuk a kovászra, és leöntjük a langyos
vízzel, és összekeverjük. A lisztet szitáljuk át, dolgozzuk bele a kovászba és
adjuk hozzá a sót. Dagasszunk lágy tésztát, kenjük be olajjal, és tegyük egy
kelesztő tálba, majd meleg helyen kelesszük a duplájára (kb. 40-50 perc).
Vegyük ketté a tésztát, gyúrjuk át, majd formázzunk belőle
hengert. Sütőpapírral bélelt, kb. 30 cm-es, fém, szögletes formába helyezzük.
Ehhez a tészta mennyiséghez 2 db formára van szükségünk. Letakarva, meleg
helyen kelesszük a duplájára. Melegítsük elő a sütőt 250 C°-ra, és egy hőálló
tálkában készítsünk az aljába forró vizet. Ha van nagyméretű sütőzacskónk,
akkor abba beletehetjük a formákat, és a végét lezárva, jó gőzölt térben tud sülni
a kenyér. A kenyerek tetejét éles késsel metsszük be, spricceljük le hideg
vízzel, és a meleg sütőben süssük szép pirosra. Ehhez kb. 45-50 percre van
szükségünk, és ha nem zacskóban sütünk, akkor a hőfokot az első 20 perc után
vegyük le 200 C°-ra. Mikor kivesszük, ismét spricceljük meg hideg vízzel, és
rácson hagyjuk kihűlni.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
4 megjegyzés:
Nem tudom hogy mit csinálhattam rosszul, ezt a kenyérkét szerettem volna megsütni, vagyis megsütöttem! De annyira fakó lett a színe. Szerinted miért? Pedig még a megadott időn túl is sütöttem! Az íze finom, majd holnap megmutatom!
Fontos lenne tudni, milyen sütőben sütötted. A gázsütőben mindig világosabb, én egy légkeveréses, alul-felül sütősben készítettem.
Köszi! Lehet hogy ez a problémám akkor?
Gázsütőben érdemes edényben vagy zacskóban sütni, úgy megsül szépen a teteje. De a világos ropogós héj is csodás eredmény. Gratulálok!
Megjegyzés küldése