2012. szeptember 11., kedd

Konzervdobozban sült kenyér alaptésztából


Miért konzervdobozban? Az egyik receptemhez szükségem volt szép, egyforma kerek kenyér lapokra, és úgy gondoltam, nem a kiszúrós módszert alkalmazom, hanem formakenyeret fogok sütni. Régóta készültem a dobozban sütésre, így már összegyűjtöttem 4 db, kukorica konzerves dobozt, két alacsony és két magasabb formát. Vágtam sütőpapírból olyan csíkokat, hogy egyformák legyenek a magasságok. A forma aljába búzadarát szórtam, hogy ne ragadjon bele.
Egy kicsit a tészta fakóbb, mint egy szabadon sült tésztáé, de roppanós lett.

Egyúttal bemutatom az alap tésztát is, amit előszeretettel használok. Nincsenek segédanyagok, és a nem kell hozzá kenyérliszt sem. Kiválóan működik a LI˝*L-ben kapható búza és rétesliszt keverékéből. Természetesen sima kenyeret vagy zsemlét is süthetünk ebből a tésztából.





Hozzávalók 4 db, 25 dkg-s kenyérkéhez:

20 dkg rétesliszt
46 dkg sima búzaliszt
2,5 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
2 teáskanál só
37 dkg langyos víz





A vízben feloldom a cukrot és az élesztőt, majd a kenyérsütő tartályába öntjük. Szitáljuk át a lisztet, és indítsuk el a dagasztás (tészta) programot. Miközben kever, apránként adjuk hozzá a lisztet, és a legvégén a sót. Dolgozzuk ki a tésztát, ha elválik az edény falától, akkor kezd jó lenni. Ha kell, korrigáljuk a tésztát, ha lágy, akkor egy-két kanálnyi lisztet, ha kemény, akkor egy kis vizet. Addig ne tegyünk újabb kanállal, míg ezt el nem dolgozta a gép, így elkerüljük, a túl adagolást.
A kész tésztát vegyük ki a gépből, és tegyük egy mélyebb kelesztő tálba, amit le tudunk takarni. Langyos, huzat mentes helyen kelesszük a duplájára. (~45-50 perc)




A megkelt tésztát osszuk négy részre, és gyúrjuk át. Formázzunk belőle először gombócot, majd abból hengert. Tekerjük a hengert sütőpapírba, és azzal tegyük a dobozba. Ha elkészült mind a négy forma, takarjuk le, és kelesszük újra a duplájára. Közben melegítsük elő a sütőt ~250 C-ra.
Ha megkelt a tészta, spricceljük meg a tetejét hideg vízzel, és tegyük a meleg sütőbe. Süssük szép pirosra (~35-40 perc).





Ha megsült, vegyük ki, spricceljük le hideg vízzel, és hagyjuk a formában legalább 10 percet (így könnyebb lesz kiszedni). Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk!

Max (Tanulj meg velem sütni!)

4 megjegyzés:

Kisildi írta...

Jamie Olivernál láttam először konzervdobozos és virágcserepes kenyérsütést :-), a legelső alkalommal kipróbálom.

Max Gastro írta...

Érdemes megpróbálni, tetszetős darabok születnek:-)

Olgis írta...

Igazán ötletes, milyen formás szendvics készülhet a szeletekből!Üdv.Olgis.

Max Gastro írta...

Köszönöm. Szép kerek szeletkék:)