Köszönöm mindenkinek a fogadtatást, és látom, hogy van sok
érdeklődő a házi kenyérsütésre.
Hoztam most egy egyszerű kovászolt kenyér receptet, vagyis inkább
leírást. Az volt a lényeg, hogy olyan kenyeret süssek, aminek az alapanyagai
bárki számára elérhetőek. Nincs speciális kenyérliszt, kellékek és egyebek.
Olyan lisztet használtam, ami egy nagyobb üzletben megvásárolható, szárított
élesztőt és vizet. Tehát ezekből az egyszerű alapanyagokból is készíthetünk
kenyeret, csak egy kicsit oda kell figyelnünk. Kell még türelem, egy edény és
egy jó sütő. A kovászt 20-22 órát hagytam érni, és utána dagasztottam be
tésztát. Nem kenyérsütőben készült a tészta, kézzel lett bedagasztva. Pár szó a
lisztekről. Sima búzaliszt (BL55) és rétesliszt (BR55) mindkettő a LID*L
kínálatából. Ezek mindenhol kaphatóak, igaz nem a legolcsóbb fajtát használtam,
hanem közepes árfekvésű jó minőségű, magyar lisztet. Bátran el lehet készíteni,
ezzel a recepttel működik.
Már többször közzé tettem a kedvenc gondolatomat a kenyérsütésről,
de azt gondolom, most is megállja a helyét. Kedvenc pár szavas leírás egy
fiatal költőnő tollából, de nagyon jól megfogalmazott gondolatok:
„Próbáltam gyúrni, dagasztani, ez eleinte nehéznek tűnt, aztán
ahogy az ember átvette a ritmust, már lélekből dolgozott. Figyeltem, hogyan
nyúlnak a tésztához az idősebbek, és lassanként élményt jelentett nekem is, nem
mechanikus tevékenységet. Mondták, hogy a gondolatainkkal magunkat tesszük a
kenyérbe. Csodálatos, hogy szellemisége is van az egésznek. Úgy fogják fel,
hogy a természettől kapjuk, Istentől való a búza, az eső... Bizonyos dolgokért
nem kell aggódni, a természet megadja. Ezen azoknak is érdemes elgondolkodni,
akik nem vallásosak. Kaptunk valamit, amit őriznünk, szeretnünk kell, és
továbbadnunk.”
Karáth Anita költő (az Egerszegi, Zrínyi-gimnázium
pedagógusa)
Kovász:
30 dkg rétesliszt
3 dl (30 dkg) kéz meleg víz
1/2 kávéskanál szárított élesztő
A szárított élesztőt összekeverem a vízzel, a lisztet átszitálom, és
folyamatos keverés mellett összedolgozom. Nem kell dagasztani, csak keverni,
mint a nokedli tésztát. Fedjük le egy háztartási fóliával, és langyos helyen
hagyjuk érni 18-22 órát.
Tészta:
50 dkg sima liszt
2,5 dl (25 dkg) kéz meleg víz
2 teáskanál só
1,5 kávéskanál szárított élesztő
A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót és keverjük össze. Az
élesztőt szórjuk a kovász tetejére, és öntözzük meg a langyos vízzel. Keverjük
össze egy fakanállal, és közben adagoljuk hozzá a sós lisztet. Ha kezd
összeállni, akkor tegyük félre a fakanalat és folytassuk tovább kézzel.
Gyúrjuk, dagasszuk össze, míg egy lágy, de nem ragadós tésztát kapunk, ami
elválik az edény falától. Ha kell még liszt vagy folyadék, korrigáljuk
nyugodtan. Ha már tetszik a kenyér állaga, lisztezzünk meg vékonyan egy nyújtólapot,
arra borítsuk át a tésztát. Gyúrjuk át, formázzunk belőle egy cipót, hintsük
meg liszttel, és takarjuk le egy ruhával. hagyjuk kelni 40-50 percet.
Gyúrjuk át a tésztát, dolgozzuk ki belőle a levegőt, majd
formázzuk ismét bucira. Vegyünk elő egy akkora lábost, ami még elfér a sütőben,
én ezt a ~25 cm átmérőjű, zománcos lábost használom. Béleljük ki sütőpapírral,
és helyezzük bele a tésztát. Fedjük le, és így kelesszük 30-40 percet, addig
gyújtsuk be a sütőt, (én most sima gázsütőt használtam, hogy ne legyenek
különleges sütési szokások), maximumra (~220-230 C°).
Ha megkelt a tészta, egy éles késsel bevágom a tetejét, és
meghintem vékonyan liszttel. A bevágás néha kereszt alakú (megáldjuk a tésztát)
vagy mint most is, a búza előtti tiszteletből kalász minta lett. Az edény
tetejét belülről megspriccelem hideg vízzel, és beteszem sülni. Sütöm 40-45
percet, majd ránézek, egy kicsit megspriccelem, és fedő nélkül teszem vissza és
sütöm még 10-15 percet.
Kiveszem az edényből, és megkopogtatom az alját, ha kong, akkor
megsült. Rácsra teszem és hagyom langyosra hűlni. Utána letakarom egy ruhával,
így ropogós marad a héja.
Tessék nyugodtan kipróbálni, sikerülni fog, ha a fent leírtak
szerint járunk el. Jó kísérletezést és sok-sok finom falatot kívánok.
A recept eredetije már olvasható volt a Max konyháján itt.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk!
Max (Tanulj meg velem sütni!)
5 megjegyzés:
Olyan, de olyan szépséges :-)))
Köszönet a tudás átadásáért!!!
Csók!
Köszönet! És külön köszi a támogatásért:-)
Köszi Max, nagyon jó lett a kenyér. Kérdés: a bagett sütőformát /3 rekeszes / hol lehet kapni ?
Mi a Gasztroshop.hu oldalrol vásároltuk, nézzétek meg ott. Örülök ha jól sikerült!
Koszi a receptet. Tokeletesen mukodik.
Megjegyzés küldése